Multi-item two-echelon inventory-distribution system design: A case study
Çok ürünlü iki katmanlı envanter-dağıtım sistemi tasarımı: Bir vaka çalışması
  1. Tez No: 167129
  2. Yazar: HAKAN BULUR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEDEF MERAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İki Katmanlı Envanter Sistemi, S) Politikası, Çok Ürün, Periyodik Gözden Geçirme, Dağıtım Vll, Two-Echelon Inventory System, S) Policy, Multi-Item, Periodic Review, Distribution
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Öz ÇOK-ÜRÜNLÜ İKİ-KATMANLI ENVANTER-DAĞITIM SİSTEMİ TASARIMI : BİR VAKA ÇALIŞMASI BULUR, Hakan Yüksek Lisans, Endüstri Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Sedef Meral Aralık 2005, 79 sayfa Bu çalışmada, hızlı hareket eden tüketim mallan sektöründe faaliyet gösteren bir şirketin envanter-dağıtım sistemi analiz edilmiştir. Bu sistem taşıma kısıtları olan çok ürünlü, iki katmanlı, ıraksak bir envanter-dağıtım sistemidir. Sistemdeki depolar birbirinden farklıdır ve bütün depolar stok taşıyabilmektedir. Amaç, hedeflenen müşteri hizmet seviyesine ulaşabilmektir. Sistem genelinde periyodik gözden geçirme (R,S) maksimum stok envanter politikası uygulanmaktadır. Bu çalışmada ele alman, envanter kontrol parametrelerinin belirlenmesi ve taşıma kısıtları altında bölge depolarındaki ürün envanterlerinin, envanter politikasını en az bozacak şekilde yenilenmesi problemidir. Sistemi yönetebilmek için hiyerarşik bir şekilde çalışan ve üç modülden oluşan bir sistem geliştirilmiştir. Bu sistem, tüm ürünler için envanter kontrol parametrelerini (bölge depolarındaki maksimum stok seviyeleri ve stok tahsis oranları) hesaplamakta; zaman birimleri (günler) arasındaki kamyon gereksinimini dengeleyecek şekilde envanter yenileme (gözden geçirme) periyotlarım belirlemekte ve taşıma kısıtlarım ürün-bölge deposu ikililerine adil bir şekilde dağıtarak günlük envanter yenilemelerini gerçekleştirmektedir. Bu sistemin envanter kontrol parametrelerini hesaplama modülü için literatürden bir sezgisel yöntem uyarlanmış, yenileme periyodu belirlemesi ve taşıma kısıtlarını tahsis etme modülleri için ise iki VIoptimizasyon modeli yazılmıştır. Önerilen yaklaşım geçmişe yönelik verilerle test edilmiş ve elde edilen sonuçlar şu anda kullanılmakta olan sistemle karşılaştırılmışlar. Önerilen yaklaşımın, sistem için belirlenmiş performans ölçütleri açısından, başarılı sonuçlar verdiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MULTI-ITEM TWO-ECHELON INVENTORY-DISTRIBUTION SYSTEM DESIGN: A CASE STUDY BULUR, Hakan M. Sc, Department of Industrial Engineering Supervisor: AsstProf. Dr. Sedef Meral December 2005, 79 pages In this study, inventory-distribution system of a company operating in Fast Moving Consumer Goods (FMCG) industry is analyzed. The system is a multi-item, two- echelon, divergent inventory-distribution system with transportation constraints. The warehouses in the system are nonidentical and all of the warehouses are allowed to hold stock. The goal is to achive target customer service levels. Throughout the system, inventory is controlled by echelon stock periodic review (R, S) order-up-to level policy. The problem İs the determination of inventory control parameters in the system and effective replenishment of the inventories of many items at regional warehouses under transportation constraints. An approach consisting of three modules operating in a hierarchy is developed to manage the system. The approach calculates the inventory control parameters of the items (order-up-to levels at the regional warehouses and stock allocation fractions); determines the replenishment periods of the items with the objective of balancing the vehicle requirements among periods and performs the daily replenishment of inventories minimizing the maximum deviation from the inventory policy under transportation constraints. A heuristic approach is adapted from the literature for the inventory control parameter IVdetermination part of the approach; an IP model is formulated for the replenishment period scheduling part and a MIP model is constructed for the replenishment process. The proposed approach is simulated with retrospective data of the company and compared with the existing system in the company, in terms of the performance measures defined. Satisfactory results are obtained with the proposed system.