Evaluation of architectural consciousness and exploration of architecture-based issues in seismic design
Sismik tasarımda mimari bilincin değerlendirilmesi ve mimarlıkla ilgili konuların araştırılması
  1. Tez No: 167155
  2. Yazar: EVGİN MENDİ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ALİ İHSAN ÜNAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Depreme Dayanıklı Yapı Tasarımı, Sismik Tasarımda Mimari Bilinç, Mimarlıkla ilgili Sismik Tasarım Konulan, Mimarlar için Deprem Kaynağı, Deprem Şartnameleri vıı, Earthquake Resistant Building Design, Architectural Consciousness in Seismic Design, Architecture-Based Issues in Seismic Design, Earthquake Guidance for Architects, Earthquake Codes
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Bölümü
  13. Sayfa Sayısı: 182
Özet
oz SİSMİK TASARIMDA MİMARI BİLİNCİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE MİMARLIKLA İLGİLİ KONULARIN ARAŞTIRILMASI MENDİ, H. EVGİN Yüksek Lisans, Mimarlık Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Ali İhsan Ünay Ağustos 2005, 161 sayfa 'Depreme dayanıklı yapı tasarımı' genellikle mühendisliğin uzmanlık alam olarak düşünülür. Sismik tasarımla ilgili birçok yayın (belgeler, makaleler, tezler, kitaplar ve deprem şartnameleri) olduğu halde, bunların çoğu mimarlardan çok inşaat mühendislerine hitap etmektedir. Ancak, deprem tüm yapıyı etkiler ve yapım aşamasına dahil olan tüm meslek gruplarının, deprem dayanımında kendi rol ve sorumlulukları olmalıdır. Bu tez, bina yapım aşamasındaki mesleklerden biri ve, özellikle, tasarımcıları oldukları için, mimarların rol ve sorumlulukları ile ilgilidir. Mimarların, yapıların sismik performansı üzerinde önemli etkisi olan mimari tasarımlarının öneminden haberdar olma düzeylerinin ve mimarlıkla bağlantılı sismik tasarım konularıyla ilgili genel bilgi düzeylerinin ortaya çıkarılması hedeflenmektedir. Bu tezde, ilk olarak, 'deprem' olgusu ile ilgili terminoloji kısaca anlatılmaktadır. Daha sonra, mimarlık camiasının, Ankara' daki mimarlık bürolarında çalışan vımimarların, depreme ve mimarlıkla ilgili sismik tasarım konularına karşı bugünkü duruşu (ilgi, haberdar olma durumu ve bilinç) sorgulanmakta ve anket şeklindeki bir alan çalışması ile değerlendirilmektedir. Sonuçların değerlendirilmesi SPSS adlı istatistiksel bilgisayar yazılımı yardımı ile sunulmaktadır. Son olarak, mimarlıkla ilgili sismik tasarım konulan tekrar incelenmekte ve mimarların kullanımı için tanıtılmaktadır. Böylece, alan çalışmasının sonuçlarından çıkarılan, mimarlıkla bağlantılı sismik tasarım konularının mimari tasarım sürecine dahil edilme durumunu artırma yollarından biri olan, genel fikir ya da temel bilgi oluşturulmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EVALUATION OF ARCHITECTURAL CONSCIOUSNESS AND EXPLORATION OF ARCHITECTURE-BASED ISSUES IN SEISMIC DESIGN MENDİ, H. EVGİN Ms., Department of Architecture Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ali İhsan Ünay August 2005, 161 pages The task of 'earthquake resistant design' of buildings is generally considered as the province of engineering profession. Although there exists considerable number of publications related to seismic design (documentations, articles, theses, books, and earthquake codes), most of them are addressed to structural engineers rather than architects. However, earthquake affects whole building and all professionals involved in construction process should have their own roles and responsibilities for earthquake resistance. This thesis is about the roles and responsibilities of architects for being one of the professionals related to building construction and, particularly, the designers of them. Exposure of the level of awareness of architects related to the importance of their architectural designs having significant effects on seismic performance of buildings, and the level of general knowledge of them related to architecture-based seismic design issues is aimed. IVIn this thesis, firstly, terminology related to 'earthquake' phenomena is concisely introduced. Then, the present state of attitudes (interest, awareness and consciousness) of architectural community, architects working in the architectural offices of Ankara, towards earthquake and architecture-based seismic design issues is questioned and evaluated with a survey in the form of questionnaires. The evaluation of the results is presented with the help of statistical software called SPSS. Finally, the architecture-based issues in seismic design are re-explored and introduced for the use of architects. Thus, general idea or basic knowledge is formed, which is inferred from the survey as being one of the ways to enhance the incorporation of architecture-based seismic design issues into architectural design process.