Architectural form generation in suprematist painterly space: The significance of El Lissitzky's prounds
Süprematist resim uzamında mimari form üretimi: El Lissitzky'nin prounları
  1. Tez No: 167190
  2. Yazar: KEMAL REHA KAVAS
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞEN SAVAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: form üretimi, mimari temsil, mimari tasarım, çatkıcılık, form generation, architectural representation, architectural design, constructivism IV
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu çalışma, Lazar Markovich Lissitzky'nin (1890-1941) PROUN adını verdiği çizimlerini mimari temsil ortamları olarak yeniden kavramsallaştırır. Tezin kurgusu PROUNları, biçim yaratımına yönelik her türlü iki boyutlu çabanın Çatkıcılar tarafından endüstriyel üretime uygun olmadıkları gerekçesiyle reddedildiği 1920'li yıllardaki Rus Avant-garde' inin düşünsel ortamında konumlandırmaya çalışır. Sözü edilen konumlandırma, tezin temel önerisi olan PROUNların, mimari temsiller olarak, Çatkıcılık'ın ana kolundan ayrılan özgün bir yorumu ifade ettiği fikrini ortaya koymak için bir araçtır. Bu ana fikir, Çatkıcılık'ın reddettiği bireysel yetenek özelliklerinin PROUNlardan hareketle mimari tasarım sürecinde tekrar etkin kılınabileceği düşüncesidir.
Özet (Çeviri)
This thesis re-conceptualizes Lazar Markovich (El) Lissitzky's (1890-1941) PROUN drawings as architectural representations. The study reframes the PROUNs within the intellectual climate of the Russian Avant-garde, circa 1920 when the compatibility of the two-dimensional form generative approach with industrial production was contested. The mentioned reframing is intended to serve as a tool for the principal argument of this thesis: the PROUNs as architectural representations, indicate an alternative and inspiring constructivist strategy. This condition might suggest an intellectual process for architectural design along with the contributions of individual skill and craftsmanship which were surpassed by mainstream Constructivism.