Numerical and experimental analysis of indentation
Çukuriz basma yönteminin sayısal ve deneysel analizi
- Tez No: 167191
- Danışmanlar: PROF. DR. ERMAN TEKKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çukuriz Basma Testi, Anizotropi, Sonlu Elemanlar Yöntemi, Basma Testi, Indentation Test, Anisotropy, FEM, Compression Test iv
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
öz ÇUKURİZ BASMA YÖNTEMİNİN SAYISAL VE DENEYSEL ANALİZİ Koray, Erge Yüksek lisans., Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr.-Ing. A. Erman Tekkaya Mart 2005, 116 sayfa Çukuriz basma deneyleri, basma derinliğinin ve kuvvetin birlikte kaydedilmesiyle, malzeme özelliklerinin belirlenmesi amacıyla kullanılmaktadırlar. Bu çalışmada, kuvvet-basma ölçümleri sayısal ve deneysel olarak araştırılmıştır. Anizotropik metallerin çukuriz basmalarında, öz benzer olmayan yeni bir zımba, basma miktarının ölçülmesini sağlayan üç ilerleme ölçerle birlikte kullanılmıştır. Yüksek tekrarlanabilirlik ve hassasiyet elde edilebilmesinde numune ve zımba parametrelerinin büyük önemi olduğu görülmüştür. Bu parametreler sonlu elemanlar yöntemleriyle incelenmiştir. İdeal numune ölçüleri belirlenmiştir. Düzeysel genleme durumunun sağlanabilmesinin yalnızca gömülmüş basma yapılarak mümkün olabileceği gösterilmiştir. Yüzey kalitesinin ve sabitlemenin etkileri araştırılmıştır. Yüzey işlemlerinin belirgin etkileri gösterilmiştir. Numunelerin sabitlenmesinin, deneylerin tekrarlanabilirliğini büyük ölçüde arttırdığı gözlemlenmiştir. Ayrıca bu sonuçlar deneylerle kanıtlanmıştır. Anizotropinin kuvvet-ilerleme eğrilerine etkisi açıkça görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT NUMERICAL AND EXPERIMENTAL ANALYSIS OF INDENTATION Koray, Erge M.S., Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr.-lhg. A. Erman Tekkaya March 2005, 1 16 pages Indentation tests are widely used with simultaneous measurements of indentation depth and force especially for determining material properties. In this study; numerical and experimental investigation of the force-indentation measurements is presented. For indentation tests on anisotropic metals, a novel indenter which is not self similar is used with three transducers to measure the displacements. It is seen that in order to have high repeatability and accuracy at the tests, workpiece and indenter parameters have crucial importance. These parameters in the indentations are analyzed by finite element methods. Ideal dimensions of the workpiece are determined. It is shown that plane strain conditions can only be achieved by embedded indentations. Effect of surface quality and clamping on repeatability are investigated. It is shown that surface treatments have significant effects on the results. Also it is seen that clamping increases the repeatability drastically. Moreover, indentation tests are conducted to verify the results of numerical simulations. Effect of anisotropy on the force-displacement curves is clearly observed.