Digital architecture as extension of physical spaces: Asymptote's New York Stock Exchange virtual reality environment
Fiziksel mekanların uzantısı olarak dijital mimarlık: Asymptote'un New York Menkul Kıymetler Borsası sanal gerçeklik çevresi
- Tez No: 167205
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. BERİN GÜR, Y.DOÇ.DR. ŞEBNEM YALINAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: dijital mimarlık, gerçeğin uzantısı, sanal gerçeklik çevresi, bilgi mekanı, digital architecture, extension of real, virtual reality environments, information space IV
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
ÖZ FİZİKSEL MEKANLARIN UZANTISI OLARAK DİJİTAL MİMARLIK: ASYMPTOTE'UN NEW YORK MENKUL KIYMETLER BORSASI SANAL GERÇEKLİK ÇEVRESİ Ayoğlu, Halil Yüksek Lisans, Mimarlık Bölümü Tez Yöneticisi: Asst. Prof. Dr. Şebnem Yalınay Ortak Tez Yöneticisi: Asst. Prof. Dr. Berin F. Gür Ocak 2005, 82 Sayfa Bu tez dijital mimarlığın fiziksel mekanların uzantısı olduğu anlayışım geliştirmeyi amaçlamaktadır. Bu tez Sanal Gerçeklik Çevrelerinin (SGÇ) fiziksel çevrelerle birlikte bulunduğunu, onları tamamladığını, desteklediğini ve onlara uzantı teşkil ettiğini savunur. Sanal ortam kullanıcıların manipüle edilebilir, çok boyutlu, interaktif dijital bir çevreye girmelerini ve içinde gezmebilmelerini sağlar. Asymptote'un New York Menkul Kıymetler Borsası Üç-Boyutlu Ticaret Katı (NYMKB 3BTK) SGÇ projesi bu görüşü ortaya koyan önemli bir örnektir. Bu proje, mimarlık ve bilginin birbirlerine digital ortamda yaratılan bilgi mimarisi üzerinden yeni anlamlar yükledikleri bir projedir. Bu tez, 3BTK SGÇ'nin gerçek New York Menkul Kıymetler Borsasına nasıl bir uzantı oluşturduğunu dört analiz gereci aracılığıyla: görselleşme, yönlendirme, etkileşim ve veri entegrasyonu ile inceler. Bu tez mimarlık ile bilgi arasındaki ilişkiyi bir uzantı anlamında düşünmeyi önerir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DIGITAL ARCHITECTURE AS THE EXTENSION OF PHYSICAL SPACES: ASYMPTOTE'S NEW YORK STOCK EXCHANGE VIRTUAL REALITY ENVIRONMENT Ayoğlu, Halil M. Arch., Department of Architecture Supervisor: Asst. Prof. Dr. Şebnem Yalınay Co-supervisor: Asst. Prof. Dr. Berin F. Gür January 2005, 82 pages The aim of this thesis is to develop an understanding of digital architecture as an extension to the physical spaces. The thesis claims that Virtual Reality Environments (VREs) coexist, supplement, support and extend the physical environments. VREs enable the users to deal with manipulable, multi-dimensional, interactive digital environment. Asymptote's New York Stock Exchange Three-Dimensional Trading Floor (NYSE 3DTF) VRE is a significant example to analyze digital architecture in this perspective. The 3DTF is a project where architecture and information bring each other into a new meaning through the spatialization of information in digital medium. The thesis analyzes how 3DTF VRE becomes extension to the existing actual NYSE in terms of four tools of analysis: visualization, navigation, interaction, and data integration. This thesis proposes to rethink architecture's relation with information through an understanding of extension.