An architectural study on miniature parks and miniature models: Miniaturk
Minyatür parklar ve minyatür maketler üzerine mimari bir çalışma: Miniaturk
- Tez No: 167204
- Danışmanlar: DR. HALUK ZELEF, DR. NİHAL BURSA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: minyatür park, minyatür maket, maket, mimari temsil, sunum. vıı, miniature park, miniature model, scale models, architectural representation, and presentation
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Bölümü
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
ÖZ MİNYATÜR PARKLAR VE MİNYATÜR MAKETLER ÜZERİNE MİMARİ BİR ÇALIŞMA: MINIATURK Osmanoğlu, Esin Yüksek Lisans, Mimarlık Bölümü Tez Yöneticisi: Öğr.Gör. Dr. Nihal Bursa Tez Yöneticisi Yardımcısı: Öğr. Gör. Dr. Haluk Zelef Ocak 2005, 112 sayfa Bu tez, minyatür parkları ve orada sergilenen minyatür maketleri inceleyen mimari bir çalışmadır ve özellikle İstanbul'da konumlanmış olan Türkiye'nin ilk minyatür parkı Miniaturk'e odaklanmaktadır. Anadolu uygarlıklarının kültürel geleneklerinin çeşitliliğini ve zenginliğini ve özellikle Osmanlı'nın ihtişamını yansıtan bir grup yapı ve coğrafyanın minyatür maketlerinden oluşan bir mekan olarak kurulmuştur. Bu çalışmada, Miniaturk'ün, müze, kamusal park ve eğlence merkezi arasında duran karışık konumu tartışılmaktadır. Miniaturk, aynı zamanda, hem halk arasındaki mimarlık, hem de profesyonel anlamda mimarlık disiplini çerçevesi içindeki kavramları, olası yanlış fikirleri ve varsayımları ortaya çıkartabilecek mimari bir ortam olarak ele alınmıştır. Bu nedenle, Miniaturk'ün başlangıçtaki tasarım ilkelerinden, inşasındaki tüm aşamalara kadar bütün yapım süreçleri incelenmiştir. vıBu çalışma aynı zamanda minyatür maketleri de farklı açılardan tartışmayı deniyor. Profesyoneller tarafından mimari temsilin araçları olarak görülseler de görülmeseler de, bu maketlerin popülerliği ve sağladığı kolay iletişim avantajları, kültürel ve tarihi mirasın yanında güncel mimariye duyulan ilgiyi arttırmanın aracı olarak kullanılabilir. Sokaktaki adamın günlük hayatı mimarlıkla doğrudan ilintilidir; dolayısıyla Miniaturk, bu bağlantıların ve ilişkilerin farkına varılabileceği bir ortam olarak değerlendirilmelidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN ARCHITECTURAL STUDY ON MINIATURE PARKS AND MINIATURE MODELS: MINIATURK Osmanoğlu, Esin M.Arch., Department of Architecture Supervisor: Inst. Dr. Nihal Bursa Co-Supervisor: Inst. Dr. Haluk Zelef January 2005,112 pages This thesis is an architectural study surveying on miniature parks and miniature models exhibited in them and particularly focuses on Miniaturk - the first miniature park of Turkey- located in Istanbul. It is established as an environment containing a group of miniature models of buildings and landscapes, which display the variety, and richness of the cultural tradition of the previous and contemporary Anatolian civilizations, and especially Ottoman grandeur. In this study, it is argued that Miniaturk stands as a hybrid category between a museum, a public park and entertainment centre. Miniaturk is also conceived as an architectural environment providing a possible ground to discuss the conceptions, misconceptions and presuppositions about architecture in the popular realm and in the professional and disciplinary framework. Thereby, Miniaturk is investigated through the processes of its production including the initial design idea and all the stages of its construction. ivThis study also tries to discuss the miniature models from different points of view. Whether they are considered as tools of architectural representation or not by the professionals, the popularity and the communicative advantage of these models can be used to arouse interest in the cultural and historical heritage as well as the contemporary architecture. The daily life of man on the street is strictly connected with architecture; therefore Miniaturk requires recognition as an environment for realization of these connections and relations.