Polymerization and polymer characterization of acetylenedicarboxylic acid monopotassium salt
Asetilendikarboksilik asit monopotasyum tuzunun polimerleştirilmesi ve polimer karakterizasyonu
  1. Tez No: 167217
  2. Yazar: ELİF ANAÇOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ALİ USANMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Polimer Bilim ve Teknolojisi, Polymer Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: katı hal polimerleşmesi, asetilen, radyasyanla polimerleştirme, kimyasal başlatıcı, uzay grubu, hidrojen bağı vu, solid-state polymerization, acetylenes, disubstituted acetylenes, space group, radiation polymerization, solution polymerization, hydrogen bonding
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Polimer Bilim ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
öz ASETİLENDİKARBOKSİLİK ASİT MONOPOTASYUM TUZUNUN POLİMERLEŞTÎRİLMESİ VE POLİMER KARAKTERİZAS YONU ANAÇOĞLU, Elif Y. Lisans, Polimer Bilimi ve Teknolojisi Bölümü Danışman: Prof. Dr. Ali USANMAZ Ocak 2005, 84 sayfa Asetilendikarboksilik asit monopotasyum tuzu, ADCA-K, radyasyonla başlatılan katı-hal ve kimyasal başlatıcılarla başlatılan çözelti polimerizasyonu yöntemleriyle polimerleştirildi. Radyasyonla başlatılan katı haldeki ADCA-K'nın polimerleşmesi Co-60 y-radyasyonu ile oda sıcaklığında yapıldı. Elde edilen toz polimer suda çözündü ama çoğu organik çözücülerde çözünmedi. Benzoilperoksitle başlatılan çözelti polimerizasyonu yağ banyosunda 90°C'de gerçekleştirildi. Elde edilen polimer suda çözündü, dimetilsulfoksitte çözünmedi. Polimerleşmenin ilk aşamasında, HfeO, CO ve/veya CO2 gazlan çıktı. Daha sonra polimerleşme asetilen bağı üzerinde devam etti. vıElde edilen polimerler, FT-IR, DSC, TGA-FTIR, NMR ve DP-MS metodlan ile karakterize edildi. Kristal yapının polimerleşme üzerindeki etkileri X-Işınlan yöntemi ile belirlendi. Monomer, uzay grubu C2/c olan monoklinik kristal yapısındadır. Birim hücre parametreleri: a=795.4, b=l 192.6, c=591.8 pm ve P=105.4°'dir. Polimer kısmi polikristal yapı gösterdi. Polimerin büyük kısmı monomerin kristal yapısıyla benzerlik gösterdi. Bu durumda polimorfik bir ürün elde edilmiş oldu. Polimerleşme topotaktik bir mekanizma ile olmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT POLYMERIZATION AND POLYMER CHARACTERIZATION OF ACETYLENEDICARBOXYLIC ACID MONOPOTASSIUM SALT ANAÇOGLU, ELİF M.Sc, Department of Polymer Science and Technology Supervisor: Prof. Dr. Ali USANMAZ January 2005, 84 pages Acetylenedicarboxylic acid monopotassium salt, ADCA-K, was polymerized by radiation induced solid-state and chemical initiator induced solution polymerization methods. Radiation induced solid-state polymerization was carried out by Co-60 y-radiation at room temperature. The powder polymer obtained was soluble in water but insoluble in common organic solvents. The solution polymerization initiated by benzoylperoxide was carried out in an oil bath at 90°C. The polymer obtained was soluble in water but insoluble in dimethylsulfoxide. In the first stage of the polymerization, H20, CO and/or CO2 gases were evolved and the polymerization was proceeded on the acetylene group. IVThe polymers obtained were characterized by FT-IR, DSC, TGA-F1TR, NMR and DP-MS methods. The crystal structure effect on polymerization was investigated by X-Ray method. The monomer is monoclinic with a space group of C2/c. The unit cell parameters are a=795.4, b=l 192.6, c=591.8 pm and P=105.4°. Polymer showed a partial polycrystalline structure. The larger fraction of polymer has identical crystal structure to that of the monomer. Therefore, polymerization takes place a topotactic mechanism.