Solid state polymerization of acetylendicarborylic acid indured by iradiation
Asetilen dikarboksilik asitin radyasyonla başlatılan polimerleşmesi
- Tez No: 82485
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ USANMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Katı hal polimerleşmesi, asetilendikarboksilik asit, radyasyonla polimerleşme, uzay grubu, doğrudan piroliz, Solid state polymerization, acetylenes, disubstituted acetylenes, direct pyrolysis, space group, radiation polymerization
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Radyasyonla başlatılan katı haldeki asetilendikarboksilik asit'in polimerleşmesi oda sıcaklığında, açık havada ve vakum altında ışınlamayla yapıldı. Elde edilen gri toz halindeki polimerler dimetilsülfoksit'te çözündü. Fakat aseton, methanol ve su gibi genel çözücüler içinde çözünmediler. Polİmer örnekleri; İR, UV, DP-MS, XRD, TGA ve DSC yöntemleriyle incelenerek polimerleşme mekanizması irdelendi ve polimer karekterizasyonu yapıldı. Radyasyonla başlatılan katı haldeki asetilendikarboksilik asitin polimerleşmesinin büyük bir olasılıkla radikalik bir mekanizmayla oluştuğu gösterildi. Elde edilen polimerlerin yarıkristal yapıda olduğu görüldü ve 1200°C'ye kadar ısıtıldığı halde erime görülmedi. Polimer mekanizması ve zincir yapısı, doğrudan kütle spektoskopi yöntemi ile çalışıldı. Elde edilen kristal polimerin ve monomerin uzay grubu sırasıyla P2ı, P2 ve birim hücre boyutları yaklaşık olarak aynıdır. Bu polimerleşmenin topotaktik olduğunu gösterir.
Özet (Çeviri)
Radiation induced solid-state polymerization was carried out at room temperature, in open atmosphere and under vacuum condition. The gray color powder polymer obtained, was soluble in dimethylsulfoxide, but insoluble in most common solvents, such as water, methanol, acetone. The polymers were investigated by UV, IR, DP-MS and XRD, TGA and DSC to elucidate the mechanism of the polymerization and charecterization. The radiation induced solid state polymerization of acetylenedicarboxylic acid is most probably a free radicalic polymerization. The polymer was partially crystalline, and showed no melting up to 1200°C. The mechanism and assigned formulas of polymer was studied by direct pyrolysis mass spectrometry method. mThe space group of the monomer and polymer was identified as P2, P2j respectively. The unit cell parameters for monomer and polymer formed were almost identical. It indicates that polymerization is topotactic type.