Ranking units by target-direction-set value efficiency analysis and mixed integer programming
Hedef-yön-tespitli faydasal etkinlik analizi ve karma tam sayılı programlama ile ünitelerin sıralanması
- Tez No: 167237
- Danışmanlar: PROF.DR. MURAT KÖKSALAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sıralama, hedef-yön-tespitli faydasal etkinlik analizi (TDSVEA), karma tam sayılı programlama (MIP) tekniği, üniversitelerin sıralanması, Ranking, Target-direction-set Value Efficiency Analysis (TDSVEA), Mixed Integer Programming (MIP) technique, University ranking iv
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
oz HEDEF-YON-TESPITLI FAYDASAL ETKİNLİK ANALİZİ VE KARMA TAM SAYILI PROGRAMLAMA İLE ÜNİTELERİN SIRALANMASI Büyükbaşaran, Tayyar Yüksek Lisans, Endüstri Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Murat Köksalan Nisan 2005, 111 sayfa Bu tez çalışmasında, ünitelerin sıralanması için iki metot önerilmiştir: hedef-yön- tespitli faydasal etkinlik analizi (TDSVEA) ve karma tam sayılı programlama (MIP) tekniği. Faydasal etkinlik analizi (VEA) ve Veri Zarflama Analizi 'nin (DEA) hedef tespiti ve hedefe yönelme yaklaşımlarım geliştiren TDSVEA, üniteleri karar vericinin (DM) tercihlerine göre sıralamanın yam sıra, bazı önemli ek bilgiler de sağlar: ünitelerin hedefleri ve bu hedefe olan uzaklıkları, bu hedefe ulaşmak için yönelecekleri girdi dağılımı, DM ve ünite yöneticisi arasındaki uyum eksikliği vb. Karma tam sayılı programlama tekniğinde, üniteler en fazla sayıda üniteden daha iyi olabilecek şekilde, kriterlere, olurlu ağırlık uzayından ağırlık seçerler. Üniteler daha iyi olma kabiliyetlerine göre sıralanırlar. Bu teknikte yer alan karma tam sayılı programlar, baskınlık ve olurlu ağırlıklar göz önünde bulundurulduğunda baskınlık ilişkileri sayesinde basitleştirilmektedir. Bu basitleştirme işlemi, ilişkiler arasında kopyalamalar sayesinde ayrıca basitleştirilmiştir. TDSVEA ve MIP tekniği, araştırma üniversitelerinin sıralanmasında uygulanmış ve bu sıralamalar diğer sıralama yöntemlerinin sıralamalanyla karşılaştınlmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT RANKING UNITS BY TARGET-DIRECTION-SET VALUE EFFICIENCY ANALYSIS AND MIXED INTEGER PROGRAMMING Büyükbaşaran, Tayyar M.Sc, Department of Industrial Engineering Supervisor: Prof. Dr. Murat Köksalan April 2005, 111 pages In this thesis, two methods are proposed in order to rank units: Target-direction-set value efficiency analysis (TDSVEA) and mixed integer programming (MIP) technique. Besides its ranking ability based on preferences of a decision maker (DM), TDSVEA, which modifies the targeted projection approach of Value Efficiency Analysis (VEA) and Data Envelopment Analysis (DEA), provides important information to analyzer: targets and distances of units from these targets, proposed input allocations in order to project these targets, the lack of harmony between the DM and the manager of the unit etc. In MIP technique, units select weights of the criteria from a feasible weight space in order to outperform maximum number of other units. Units are then ranked according to their outperforming ability. Mixed integer programs in this technique are simplified by domination and weight-domination relations. This simplification procedure is further simplified using transitivity between relations. Both TDSVEA and MIP technique are applied to rank research universities and these rankings are compared to those of other ranking techniques.