An experimental study of vertical and inclined soil nails under footings as settlement reducers
Zemin çivilerinin sömeller altında oturma azaltıcı olarak dik ve eğik kullanılmasının deneysel olarak incelenmesi
- Tez No: 167238
- Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET UFUK ERGUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Soil Nails, Kaolin Clay, Model Test, Settlement. v
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bölümü
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
öz ZEMİN ÇİVİLERİNİN SÖMELLER ALTINDA OTURMA AZALTICI OLARAK DİK VE EĞİK KULLANILMASININ DENEYSEL OLARAK İNCELENMESİ ENGİN, Harun Kürşat Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Mehmet Ufuk ERGUN Ocak 2005,98 sayfa Dik ve eğik zemin çivilerinin sömeller altoda oturma azaltıcı olarak kullanılması laboratuvar ortamında l g fiziksel model üzerinde araştırılmıştır. Çok uzun olmayan zemin çivileri sömele yapısal olarak bağlanmamakta ve dikey oturmaları kazık veya mini-kazık oturma sınırlarını fazlasıyla geçmektedir. Sömel ile birlikte oturan çiviler, temel yükünü birlikte paylaşırlar. Sürtünme direnci tamama yakın mobilize olmuştur ve oturma devam ederken sürekli bir uç dayanım göçmesi olmaktadır. Sömel - zemin çivisi sistemi 30 mm x 30 mm and 50 mm x 50 mm model kare temel boyutlarında, 200 mm'lik küp kutulara yoğrulduktan sonra yerleştirilen ve 50 kPa basınç altoda konsolide edilen kaolin kil kullanılarak incelenmiştir. viDeney serilerinin ilk bölümünde, 4, 5, 9 ve 12'li çivi grupları 3B, 2.4B, 1.33B ve B boylarında zemine sokulmuştur. İkinci bölümde, 1.5B ve 2B boylarında, zemine dikey, 15° ve 30° eğik olarak sokulan 4'lü ve 6'lı çivi grupları test edilmiştir. Temel oturmaları tüm gruplarda sabit temel basmcı altmda ölçülmüştür. Her bir grup için çok sayıda deney tekrarlanmıştır. Toplam çivi boyu sabit tutularak daha az sayıda dolayısıyla daha uzun çivilerin kullanılmasının sömel oturmalannm azaltılmasında daha etkili olduğu sonucuna varılmıştır. 15° eğik çiviler toplam oturmaları daha çok azaltmaktadır. Anahtar Kelimeler : Zemin Çivisi, Kaolin Kil, Model Deney, Oturma. vıı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN EXPERIMENTAL STUDY OF VERTICAL AND INCLINED SOIL NAILS UNDER FOOTINGS AS SETTLEMENT REDUCERS ENGİN, Harun Kürşat M.S., Department of Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. Mehmet Ufuk ERGUN January 2005, 98 pages Vertical and inclined soil nails under footings as settlement-reducing elements is investigated using a physical lg model in the laboratory. Nails are not connected to footing, they are not so long and vertical settlement of nails is very large compared to usual limits encountered for piles or micropiles. Following the settlement of footing, they share the load together with the footing. The skin friction is mostly mobilized and end-bearing failure occurs continuously during the settlement. The system of footing- soil nail is studied by model square footings of 30 mm x 30 mm and 50 mm x 50 mm breadth dimensions and remoulded kaolin clay consolidated under constant controlled stress of 50 kPa in 200 mm cube boxes. IVIn the first section of the testing series 4, 5, 9 and 12 nails were inserted into soil in 3B, 2.4B, 1.33B and B lengths, respectively. In the second section, 4 and 6 nails in 1.5B and 2B lengths were tested for vertical and 15° and 30° inclined cases. Settlements of footings were measured under constant footing pressure for all groups. Several tests were repeated in each group of testing series. It is concluded that keeping the total nail length constant, decreasing the nail number thus using longer individual nails is more effective in decreasing the footing settlements. 15° inclined nails decrease total settlements more.