Analysis of single phase convective heat transfer in microtubes and microchannels
Microtüplerde ve mikrokanallarda tek fazlı akışkanlarda konveksiyonla ısı transferi
  1. Tez No: 167236
  2. Yazar: BARBAROS ÇETİN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HAFİT YÜNCÜ, PROF.DR. SADIK KAKAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Mikrokanallarda Isı Transferi, Kaygan Akış, Kanallarda Isı Transferi, Seyrelme Etkisi, Sürtünme Kaybı vıı, MicroChannel Heat Transfer, Slip Flow, Heat Transfer in Ducts, Rarefaction Effect, Viscous Dissipation
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Bölümü
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
oz MİKROTÜPLERDE VE MİKROKANALLARDA TEK FAZLI AKIŞKANLARDA KONVEKSİYONLA ISI TRANSFERİ Çetin, Baıbaros Yüksek Lisans, Makine Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Hafit Yüncü Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Sdık Kakaç Ocak 2005, 120 Sayfa Mikrotüplerde ve mikrokanallardaki iki boyutlu, hidrodinamik olarak gelişmiş, ısıl olarak gelişmekte olan tek fazlı laminar akışın ısı transferi analizi sayısal olarak incelendi. Analiz kaygan akış rejiminde, sabit duvar sıcaklığı ve sabit duvar ısı akısı ısıl sınır koşullan için gerçekleştirildi. Akışkan sıkıştınlamaz, sabit termofiziksel özellikli kabul edildi. Eksen boyunca ısı iletimi ihmal edildi. Tam gelişmiş hız dağılımı analitik olarak belirlendi. Sıcaklık dağılımı her iki geometri için enerji denklemden, sonlu farklar yöntemi kullanılarak çözüldü. Basıncın düşük olduğu veya mikrokanallardaki akışlarda önemli olan seyrelme etkisi, momentum ve enerji denklemlerinde sınır koşullan olarak yüklendi. Hızm yüksek olduğu veya boyu uzun kanalardaki akışlarda önemli olan sürtünme kaybı terimi, enerji denklemine dahil edildi. Seyrelme ve sürtünme ısınmasının sıcaklık dağılımı ve yerel Nusselt sayısı üzerindeki etkisi incelendi. Elde edilen sayısal sonuçlar literatürdeki bilinen analitik ve sayısal sonuçlarla karşılaştınldı. Mikrokanallardaki sonuçlar makrokanallardaki akıştan önemli sapmalar gösterdi. vı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ANALYSIS OF SINGLE PHASE CONVECTIVE HEAT TRANSFER IN MICROTUBES AND MICROCHANNELS Çetin, Barbaros M.S., Department of Mechanical Engineering Supervisor. Prof. Dr. Hafit Yüncü Co-Supervisor: Prof. Dr. Sadık Kakaç January 2005, 120 Pages Heat transfer analysis of two-dimensional, incompressible, constant property, hydrodynamicalry developed, thermally developing, single phase laminar flow in microtubes and microchannels between parallel plates with negligible axial conduction is performed for constant wall temperature and constant wall heat flux thermal boundary conditions for slip flow regime. Fully developed velocity profile is determined analytically, and energy equation is solved by using finite difference method for both of the geometries. The rarefaction effect which is important for flow in low pressures or flow in microchannels is imposed to the boundary conditions of the momentum and energy equations. The viscous dissipation term which is important for high speed flows or flows in long pipelines is included in the energy equation The effects of rarefaction and viscous heating on temperature profile and local Nusselt number are discussed. The results of the numerical method are verified with the well-known analytical results of the flow in macrochannels (i.e. Kn =0, Br =0) and with the available analytical results of flow in microchannels for simplified cases. The results show significant deviations from the flow in macrochannels. IV