Mineral mapping in Oymaağaç (Beypazarı-Ankara) granitoid by remote sensing techniques
Uzaktan algılama teknikleri ile Oymaağaç granitoyidi'nin (Beypazarı-Ankara) mineral haritalaması
- Tez No: 167243
- Danışmanlar: PROF.DR. VEDAT TOPRAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Spektral aynmsallaşma, Crosta Tekniği, Oymaağaç Granitoyidi vıı, Spectral unmixing, Crosta Technique, Oymaağaç Granitoid
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
oz UZAKTAN ALGILAMA TEKNİKLERİ İLE OYMAAĞAÇ GRANİTOYİDİ'NİN (BEYPAZARI - ANKARA) MİNERAL HARİTALAMASI Pekesin, Burcu F. Yüksek lisans, Jeoloji Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Vedat Toprak Nisan 2005, 116 sayfa Bu çalışmanın amacı uzaktan algılama teknikleriyle, Oymaağaç Granitoyidi'nde (Beypazan-Ankara) mineral dağılımı ve yüzdeleri hakkında bilgi üretmektir. Çalışma sırasında spektral analiz ve Crosta tekniği olmak üzere iki metod uygulanmıştır. Spektral ölçümler 32 lokasyondan toplanan taze ve bozunmuş örnekler için yapılmıştır. Mineral yüzdeleri her örnek için granitoyidin ana, tali ve ikincil mineral bileşenleri gözönüne alınarak spektral karışım analizi ile hesaplanmıştır. Bu analizler sırasında USGS spektral kütüphane veritabanı kullanılmıştır. Crosta tekniği (görüntü analizi) için multispektral ASTER uydu görüntüsü kullanılmıştır. Bu işlem için beş alterasyon minerali belirlenmiş ve bu minerallerin haritaları elde edilmiştir. vıHer iki metodla elde edilen sonuçların karşılaştırması ve yorumu ve bu sonuçların mevcut petrografik ve jeokimyasal data ile test edilmesi göstermiştir ki: 1) Spektral analiz ve Crosta tekniği sonuçlarına göre granitoyid içinde bir zonlanma gözlenmemiştir, 2) Her iki analizin alterasyon mineralleri için üretilen sonuçları kısmen uyumlu olsa da tümüyle benzer değinlerdir, 3) Veri setlerindeki uyumsuzluklar nedeniyle spektral analiz sonuçlan ile ne jeokimyasal ne de modal analiz sonuçlan arasında bir uyumluluk gözlenememiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MINERAL MAPPING IN O YMAAGAÇ (BEYPAZARI - ANKARA) GRANITOID BY REMOTE SENSING TECHNIQUES Pekesin, Burcu F. M.Sc, Department of Geological Engineering Supervisor : Prof. Dr. Vedat Toprak April 2005, 116 pages The aim of this study is to extract information about mineral distribution and percentages of Oymaağaç granitoid (Beypazan-Ankara) by using remote sensing techniques. Two methods are applied during the studies which are spectral analysis and Crosta techniques. Spectral measurements are done for fresh and weathered samples collected at 32 locations. Mineral percentages are calculated using spectral mixture analysis for each sample by considering main, accessory and secondary mineral content of granodiorite. A total of 10 endmembers for fresh samples and 15 for weathered samples are used. USGS spectral library data is utilized through the analyses. IVFor Crosta technique (image analysis) the multispectral ASTER satellite image is used. Five alteration minerals are discriminated and their maps are generated during this analysis. Interpretation and comparison of the results of both methods and testing these results with the existing petrographical and geochemical data indicate that: 1) according to the results of both spectral analyses and Crosta technique a zonation is not observed in the granitoid, 2) comparison of the results for alteration minerals of these two analyses are partly compatible but not exactly similar, 3) Results of spectral analysis do not fit geochemical nor modal analyses because of inconsistency of the data sets.