Experimental investigation of local scour around inclined dual britge piers
Eğimli ikili köprü ayaklarının etrafındaki yerel oyulmaların deneysel incelenmesi
  1. Tez No: 167246
  2. Yazar: MURAT ÇEŞME
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ZAFER BOZKUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Oyulma derinliği, eğik ikili köprü ayağı, temiz su koşulları, Scour depth, inclined dual bridge piers, clear water condition. iv
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bölümü
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
öz EĞÎMLİ İKİLİ KÖPRÜ AYAKLARININ ETRAFINDAKİ YEREL OYULMALARIN DENEYSEL İNCELENMESİ Çeşme,Murat Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Zafer Bozkuş Eylül 2005, 115 Sayfa Köprü ayak temellerinin güvenli bir şekilde tasarlanabilmesi için, köprü mühencfeinin ayaklar etrafındaki maksimum oyulma derinliğini olabildiğince doğru tahmin etmesi çok önemlidir. Oyulma mekanizması hakkında bilgi edinebilmek için, bir çok farklı araştırmacı tarafından, şu ana kadar çok sayıda deneysel çalışma gerçeMeştirilmiştir. Bu deneysel çalışmanın amacı, ikili köprü ayaklarının eğikliğinin oyulma derinliği üzerindeki etkisini incelemektir. Deneyler, temiz su oyulması koşullarında, farklı uniform akım derinlikleri için, kanal eksenine yerleştirilmiş düşeyde eğimli iki ayak konumu için gerçekleştirilmiştir. Oyulma derinlikleri; iki ayağın ön ve arka yüzlerinde olmak üzere dört farklı noktada ölçülmüştür. Oyulmanın zamana bağlı değişimini göstermek için boyutlu ve boyutsuz eğriler geliştirilmiş ve sunulmuştur. Düşeyle eğim yapacak şekilde yerleştirilen köprü ayaklan etrafindaki oyulma derinliğinin, dik yerleştirilmiş ayaklar etrafındaki oyulma derinliklerinden daha düşük olduğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EXPERIMENTAL INVESTIGATION OF LOCAL SCOUR AROUND INCLINED DUAL BRIDGE PIERS Çeşme, Murat M.S., Department of Civil Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Zafer Bozkuş September 2005, 115 pages For a bridge engineer, it is very important to estimate the maximum scour depth around the piers as accurately as possible, in order to design the footing safely. Many experimental studies have been performed by several investigators until now, in order to obtain information about scouring mechanism. The aim of this experimental study is to examine the effect of inclination of the dual bridge piers on scour depth. The experiments have been conducted with dual pier models under clear-water conditions, for various uniform flow depths. Scour depths had been measured at four different points around the piers; namely upstream and downstream faces of both piers. Dimensional and non-dimensional scour curves have been developed and presented to show the temporal variation of scour depth. The depths of local scour around inclined piers have been observed to be smaller than the scour depths around vertical piers.