Assessment of sheet metal forming processes by numerical experiments
Numerik (sayısal) deneylerle saç şekillendirme işlemlerinin değerlendirilmesi
  1. Tez No: 167247
  2. Yazar: İSMAİL ERKAN ÖNDER
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ERMAN TEKKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Dinamik-Açık Sonlu Elemanlar Metodu, Derin Çekme, Hidro Şekillendirme, Şekillendirme Sınırları, İşlem Değerlendirilmesi vıı, Dynamic-explicit FEM, Deep drawing, Hydroforming, Forming limits, Process evaluation
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Bölümü
  13. Sayfa Sayısı: 234
Özet
oz SAC METAL ŞEKİLLENDİRME İŞLEMLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ Önder, İ. Erkan Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. A. Erman Tekkaya Haziran 2005, 234 sayfa Sac şekillendirme teknolojileri son on yıl içinde özellikle otomotiv endüstrisinin gelişmesi ile çokça talep edilir hale gelmiştir. Müşteri isteklerini, güvenlik gereksinimlerini ve pazar rekabetini karşılamak amacıyla yeni üretim teknolojileri hayata geçirilmiştir. Bu çalışmada sistematik bir analizle yeni ve geleneksel sac şekillendirme teknolojileri değerlendirmeye odaklanmıştır. Altı farklı dairesel, eliptik ve dörtgen kesit alanlarından oluşan bir geometrik spektrum, geleneksel derin çekme, hidromekanik derin çekme, yüksek basınçla sac şekillendirme işlemlerini değerlendirmek için seçilmiştir. Her bir kesit alanının içinde üç değişik eşdeğer çekme oranı kullanılmıştır. 200 'den fazla sayısal deney üç rakip prosesin şekillendirme sınırlarını tahmin etmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Bu değerlendirme çalışması süresince malzeme olarak Stl4 paslanmaz çeliği kullanılmıştır. Deformasyon davranışı elasto-plastik malzeme modeli tarafından tanımlanmış ve bütün sayısal çözümler bir dinamik-açık ticari sonlu elemanlar kodu kullanılarak hesaplanmıştır. İşlem doğrulaması sayısal deneyden elde eldilen gerinme sonuçlarının yorumlanmasıyla yapılmıştır. Bu nedenle bu değerlendirme çalışmasındaki vitahminlerin güvenilirliği büyük ölçüde simulasyonların kalitesine bağlıdır. Sayısal deneylerin hassasiyeti NUMISHEET 2002 referansları, analitik formülasyon ve çalışmanın değerini arttıracak deneylerden elde edilmiş sonuçların karşılaştırılmasıyla doğrulanmıştır. Analizler iş parçasının geometrisine ve boyut özelliklerine bağlı olarak kimi işlemlerin istenilen yeterlilikteki ürünlerin elde edilmesinde daha tercih edilebilir olduğunu göstermiştir. Her bir işlem için analiz edilmiş spektrumun değişik kesit alanları baz alınarak proses limitleri belirlenmiştir. Bu verilerin, şekilllendirme limitlerinin tahmininde ve verilen iş parçasının geometrisine göre uygun üretim işleminin seçiminde çok kullanışlı olacağı beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ASSESSMENT OF SHEET METAL FORMING PROCESSES BY NUMERICAL EXPERIMENTS Önder, İ. Erkan M.S., Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. A. Erman Tekkaya June 2005, 234 pages Sheet metal forming technologies are challenged especially by the improvements in the automotive industry in the last decades. To fulfill the customer expectations, safety requirements and market competitions, new production technologies have been implemented. This study focuses on the assessment of conventional and new sheet metal forming technologies by performing a systematic analysis. A geometry spectrum consisting of six different circular, elliptic, quad cross-sections are selected for the assessment of conventional deep drawing, hydro-mechanical deep drawing and high-pressure sheet metal forming. Within each cross-section, three different equivalent drawing ratios are used as a variant. More than 200 numerical experiments are performed to predict the forming limits of three competing processes. St 14 stainless steel is used as the material throughout the assessment study. The deformation behavior is described by an elasto-plastic material model and all numerical simulations are carried out by using dynamic-explicit commercial finite element code. The process validation is done by interpreting the strain results of numerical experiment. Therefore, the reliability of predictions in the assessment study highly ivdepends on the quality of simulations. The precision of numerical experiments are verified by comparing to NUMSHEET benchmarks, analytical formulation, and experiments to increase the assets of the assessment study. The analyses revealed that depending on the workpiece geometry and dimensional properties certain processes are more preferable for obtaining satisfactory products. The process limits for each process are established based on the analyzed cross- sections of the spectrum. This data is expected to be useful for predicting the formability limits and for selecting the appropriate production process according to a given workpiece geometry.