Determination of a price index for escalation of building construction costs in Turkey
Türkiye'de yer alan bina projelerinin maliyetlerinin eskalasyonu için bir fiyat endeksi belirlenmesi
  1. Tez No: 167248
  2. Yazar: SERHAN KAHRAMAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. RIFAT SÖNMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Fiyat Endeksi, Eskalasyon, Korelasyon, Regresyon Analizi. vn, Price Index, Escalation, Correlation, Regression Analysis
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bölümü
  13. Sayfa Sayısı: 2005
Özet
oz TÜRKİYE'DE YER ALAN BİNA PROJELERİNİN MALİYETLERİNİN ESKALAS YONU İÇİN BİR FİYAT ENDEKSİ BELİRLENMESİ KAHRAMAN, Serhan Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Rifat SÖNMEZ Ağustos 2005, 85 sayfa İnşaat fiyat endeksleri, inşaat malzeme ve işçilik maliyetlerindeki fiyat değişikliklerinin seviyesini ölçmek amacıyla geliştirilmiştir. Bununla birlikte her tip inşaat, kendine özgü malzeme ve işçilik grubu kombinasyonundan oluşmuştur. Dolayısıyla, daha hassas sonuçlar elde edebilmek için, her tip inşaat projesine tekabül eden fiyat değişMiMerinin seviyesi, kendilerine özgü fiyat endeksleriyle ölçülmelidir. Türkiye'de bina maliyetlerinin eskalasyonu için genellikle Devlet İstatistik Enstitüsü tarafından yayınlanan Üretici Fiyat Endeksi kullamlmaktadır. Bu çalışma, Türkiye'de bina maliyetlerindeki değişikliklerin temsil edilebilmesi için mevcut fiyat endeksleri ile yeni alternatif fiyat endekslerinin uygunlukları açısından kıyaslanmasını amaçlamaktadır. Geliştirilen fiyat endeksleri, bina projelerinin sözleşme fiyatlarına uygunluklarını ölçmek için test edilecek, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı ve ayrıca Devlet İstatistik Enstitüsü tarafından yayınlanan fiyat endeksleriyle kıyaslanacak ve sonuçta incelenen endeksler arasından bina projeleri için kullanilabilecek en uygun fiyat endeksleri seçilecektir. Bunlara ilaveten, geçmişteki fiyat hareketlerini temsil eden modeller geliştirilecek ve geliştirilen modellerin vısonuçlan gelecekteki fiyat hareketlerinin tahmin edilmesi açısından ayrıca ele alınacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DETERMINATION OF A PRICE INDEX FOR ESCALATION OF BWLDING CONSTRUCTION COSTS IN TURKEY KAHRAMAN, Serhan M.S. Department of Civil Engineering Supervisor: Asst Prof. Dr. Rifat SÖNMEZ August 2005, 85 pages Construction cost indices are developed to measure the degree of price variations in construction material and labor costs. However, each specific type of construction is a combination of unique set of materials and labor. As such, the degree of price variations referring to each specific type of construction shall be measured by specific price indices, in order to achieve more accurate results. In Turkey, Producer Price Index (PPI) published by State Statistics Institute is commonly used for the escalation of building costs. This study aims to compare the existing cost indices as well as new alternative cost indices in terms of their adequacy for the representation of variations in the building costs in Turkey. The developed price indices will be tested to measure their fit with the cost of building projects, will be compared with the price indices published by the Ministry of Public Works and Settlement and also State Statistics Institute, and finally the most adequate price indices among the examined ones to be used for IVbuilding projects will be selected. Moreover, models representing past price movements will be developed.