Numerical and experimental investigation of fatigue life in deep drawn parts
Derin çekme parça ömürlerinin numerik ve deneysel olarak incelenmesi
- Tez No: 167259
- Danışmanlar: PROF.DR. ERES SÖYLEMEZ, PROF.DR. METİN ERSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sac Metal Şekillendirme, Sonlu Eleman Yöntemi, Ömür Tahmini, Kalıntı Gerilme, Kalınlık Değişimi, Sheet Metal Forming, Finite Element Method, Fatigue Life Prediction, Residual Stress, Thickness Change IV
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Bölümü
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
ÖZ DERİN ÇEKME PARÇA ÖMÜRLERİNİN NÜMERİK VE DENEYSEL OLARAK İNCELENMESİ Aytekin, Oğuz Y.Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Eres Söylemez Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Metin Ersoy Mayıs 2005, 110 sayfa Sac metal şekillendirme, metal şekillendirme işlemleri arasında önemli bir yere sahiptir. Sac metal kullanımının artmasıyla, sac metalden üretilmiş parçaların tasarım aşamasında ömürlerinin hesaplanması ve optimizasyonu önem kazanmıştır. Bu tez çalışması sac metalden üretilmiş bir parçanın ömrünün, şekillendirme işlemi sonrasında ne şekilde değiştiğini inceler. Çalışmada derin çekme ile üretilmiş küresel bir parça şekillendirilmiş, şekillendirme sonrası değişen kalınlıklar ve oluşan kalıntı gerilmeler incelenmiştir. Kalıntı gerilmelerin etkisini anlamak için, derin çekilmiş parçaların bir kısmı gerilme alma tavına sokulmuş ve kalıntı gerilmesiz olarak yorulma testi uygulanmıştır. Kalıntı gerilmek ve kalıntı gerilmesiz parçaların ömürleri kıyaslanmıştır. Paralel olarak şekillendirme işleminin implisit sonlu elemanlar yöntemiyle benzeşim çalışması yapılmıştır. Bu benzeşim çalışmasının başarısı çalışma içinde incelenmiştir. Analiz sonucu bulunan kalınlık değişiklikleri ve kalıntı gerilmeler bilgisayar destekli ömür tahmini yönteminde kullanılmıştır. Kalınlık değişiminin sonuçlara etkisi analiz sonuçlarıyla incelenmiştir. Tüm benzeşim yönteminin yetkinliği test ve analiz sonuçlarının karşılaştırılmasıyla tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT NUMERICAL AND EXPERIMENTAL INVESTIGATION OF FATIGUE LIFE IN DEEP DRAWN PARTS Aytekin, Oğuz M.S., Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Eres Söylemez Co-Supervisor: Prof. Dr. Metin Ersoy May 2005, 110 pages Sheet metal forming has an important place among metal forming processes. As the usage of sheet metal increases, the fatigue simulation and optimization of these parts become more important. This thesis study examines the change of the fatigue life of a sheet metal part after forming. A sphere-like shape is deep drawn and change in thickness and residual stresses are analyzed. To understand the effect of residual stresses, deep drawn parts with and without residual stress tested against the fatigue failure. In parallel, the forming process is simulated with an implicit finite element method (FEM). The success of forming simulation is discussed in the study. Thickness changes and residual stresses calculated with FEM are included in computer aided fatigue analysis. The effect of thickness changes is examined with the results of FEM analysis. The effectiveness of the whole simulation process is discussed by comparing the outputs of experiments and computational analysis.