Simulation based investigation of Mobile IP improvements
Mobile IP aktarma yöntemlerinin simülasyon yolu ile karşılaştırılması
  1. Tez No: 167269
  2. Yazar: EMİN İLKER ÇETİNBAŞ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SEMİH BİLGEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Mobile IP, aktarım, Hızlı Aktarımlar, Pre-Reg, Post-Reg vu, Mobile IP, handoff, Fast Handoffs, Pre-Reg, Post-Reg
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
ÖZ MOBILE IP AKTARMA YÖNTEMLERİNİN SIMULASYON YOLU İLE KARŞILAŞTIRILMASI ÇETÎNBAŞ, Emin İlker Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Danışmanı: Prof. Dr. Semih BİLGEN Mayıs 2005, 43 sayfa Bu tezde bazı Mobile IP aktarım yöntemlerinin performansı karşılaştırılmıştır. Mobile IP ve aktarım yöntemlerini de içeren bazı geliştirmeler hakkındaki yayınlar incelenmiştir. Bir MIP modeli geliştirilmiş, ardından da literatürdeki bazı senaryolarla, özellikle [7] 'de bulunan senaryo ile doğrulanmıştır. Model daha sonra FMIP performansının incelenmesinde kullanılmıştır. Çalışma ayrıca FMIP 'in mobil kullanıcıların aynı ağda birbirleriyle haberleştikleri yerel trafik altındaki performansını da içermektedir. viBenzetimler UDP ve TCP transferleri içeren senaryolar altında gerçekleştirilmiştir. Benzetimlerde mobil kullanıcı hızı ve baz istasyonu tampon boyutu kontrollü olarak değiştirilmiştir FMIP Post-Reg ve Pre-Reg yöntemlerinin her ikisinin de L2 tetiklerini kullanmayan HMIP yönteminden daha iyi performansa sahip olduğunu gösteren sonuçlar, L2 tetiklerinin aktarım gecikmesini düşürdüğümü göstermiştir. Sonuçlar eski ve yeni ilişme noktası arasında iki yönlü tünel kurarak en düşük aktarım gecikmesi karakterine sahip olan FMIP Post-Reg yönteminin gelecekteki MIP altyapıları için iyi bir aday olduğunu göstermektedir. Ayrıca sonuçlar FMIP Post-Reg yönteminin, mobil kullanıcıların yabancı bir ağda kendi aralarında haberleştikleri yerel trafik altında da en iyi performansa sahip olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SIMULATION BASED EVALUATION OF MOBILE IP HANDOFF SCHEMES ÇETİNBAŞ, Emin İlker M.Sc, Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Semih BİLGEN May 2005, 43 pages In this thesis, performances of some Mobile IP handoff schemes have been compared. The comparison has been based on simulation results. Simulation study has been carried out with a MIP model developed using OMNeT++ and available model frameworks. The literature on Mobile IP and several improvements including handoff management schemes have been surveyed. A MIP model has been constructed and then validated with the help of some scenarios in the literature, especially the one found in [7]. The model has been then used to investigate ivperformances of FMIP. The study also included performance of FMIP under local traffic where mobile hosts communicate with each other in the same domain. Simulations are carried out under several scenarios involving UDP and TCP transfers. Mobile host speed and base station buffer size variables have been changed throughout the simulations. The result show that use of L2 triggers reduces handoff latency as both FMIP Post-Reg and Pre-Reg have better performance than HMIP without L2 triggers. The results also show that FMIP Post-Reg is a good candidate for future MIP infrastructures with its low latency handoff characteristics due to bidirectional tunneling between old and new points of attachment. Moreover, the results suggest that FMIP Post-Reg is also the best handoff scheme under local traffic where mobile hosts communicate among each other in the same foreign network.