Development of a database management system for small and medium sized enterprises
Küçük ve orta ölçekli işletmeler için bir veri tabanı yönetim sisteminin geliştirilmesi
  1. Tez No: 167279
  2. Yazar: ÇİĞDEM ŞAFAK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ENGİN KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Veri Tabam Yönetim Sistemi, Windows DNA, Veri Tekrarı, Veri Paylaşımı, Veri Bütünlüğü. vıı, Database Management System, Windows DNA, Data Redundancy, Data Sharing, Data Integrity
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Bölümü
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
ÖZ KÜÇÜK VE ORTA ÖLÇEKLİ İŞLETMELER İÇİN BİR VERİ TABANI YÖNETİM SİSTEMİNİN GELİŞTİRİLMESİ Şafak, Çiğdem Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. S. Engin Kılıç Nisan 2005, 132 sayfa Veri tabanları ve veri tabam teknolojisi günümüzün vazgeçilmez öğelerinden biri haline gelmiştir. Veri tabanları bilgisayar sistemine sahip olan kuruluşlarda yaygın olarak kullanıldığından veri kaynaklarının kullanımı ve yönetimi daha da önemli bir hale gelmiştir. Kullanıcılara veri tabam yaratma ve koruma imkanı veren programlardan oluşan bir veritabanı ortamında birçok kullanıcıya hizmet eden Veri Tabam Yönetim Sitemi (DBMS) geliştirilmiş en önemli araçlardan biridir. Dağıtık İnternet Uygulamaları (DNA) yapısı ise tümleşik ağ ve alıcı-sunucu modelli bilgisayar uygulamalarında, yazılım teknolojilerini bir arada tutan bir çerçeve oluşturmaktadır. Bu tez, Windows DNA teknolojisi kullanarak, küçük ve orta ölçekli işletmeler için genel bir veri tabam yönetim sistemi geliştirilmesini amaçlamaktadır. Çalışmanın ana çerçevesi işletmenin kurumsal, ticari ve üretim prosedürleri ile ilgili verilerinin tanımlanması, yapılandırılması ve yönetilmesidir. Ayrıca, Ortadoğu Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümü Tümleşik İmalat teknolojileri laboratuarında geliştirilmiş olan“Optimization”ve“Agent”sistem bileşenleri yeni geliştirilen sisteme eklenerek bütünleşik bir bilgi sistemi vıoluşturulmuştur.“Optimization”sistemi, tornalama ve frezeleme işlemleri için optimum kesme parametreleri hesaplamak için geliştirilmiştir.“Agent”sistemi ise METUCIM'de bulunan üretim birimine iş emirleri göndermek ve bu birimi kontrol etmek üzere tasarlanmıştır. Önceden geliştirilmiş olan bu sistemlerin bileşenleri yeni geliştirilen“KOBİ Bilgi Sistemi”uygulama programıyla birlikte ortak bir veri tabanım kullanabilecek şekilde, veri tekrarım önlemek, veri paylaşımım ve bütünlüğünü sağlamak üzere tekrar tasarlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEVELOPMENT OF A DATABASE MANAGEMENT SYSTEM FOR SMALL AND MEDIUM SIZED ENTERPRISES Şafak, Çiğdem M. Sc, Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. S. Engin Kılıç April 2005, 132 pages Databases and database technology have become an essential component of everyday life in modern society. As databases are widely used in every organization with a computer system, control of data resources and management of data are very important. Database Management System (DBMS) is the most significant tool developed to serve multiple users in a database environment consisting of programs that enable users to create and maintain a database. Windows Distributed Internet Applications (DNA) architecture describes a framework of building software technologies together in an integrated web and client-server model of computing. This thesis focuses on development of a general database management system, for small and medium sized manufacturing enterprises, by using Windows DNA technology. Defining, constructing and manipulating institutional, commercial and operational data of the company is the main frame of the work. And also by integrating“Optimization”and“Agent”system components which were previously developed in Middle East Technical University, Mechanical Engineering Department, Computer Integrated Manufacturing Laboratory (METUCIM) into the SME DBMS, a unified information system is developed. IV“Optimization”system was developed in order to calculate optimum cutting conditions for taming and milling operations.“Agent”system was implemented to control and send work orders to the available manufacturing cell in METUCIM. The components of these systems are redesigned to share a unique database together with the newly developed“SME Information System”application program in order to control data redundancy and to provide data sharing and data integrity.