Parallel processing of three-dimensional navier-stokes equations for compressible flows
Üç boyutlu sıkıştırılabilir akışlar için navier-stokes denklemlerinin paralel hale getirilmesi
- Tez No: 167280
- Danışmanlar: PROF.DR. CÜNEYT SERT, PROF.DR. HALUK AKSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Navier-Stokes Denklemleri, Paralel Programlama, Akı Vektörü Paylaştırma Metodu, Baldwin-Lomax Türbülans Modeli, MPI Vll, Navier-Stokes Equations, Parallel Processing, Roe Flux Vector Splitting, Baldwin-Lomax Turbulence Model, MPI
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Bölümü
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
oz ÜÇ BOYUTLU SIKIŞTIRILABİLİR AKIŞLAR İÇİN NAVİER-STOKES DENKLEMLERİNİN PARALEL HALE GETİRİLMESİ ŞİŞMAN, Tahsin Çağrı Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. M. Haluk AKSEL Ortak Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Cüneyt SERT Eylül 2005, 95 pages Bu çalışmada, ağdalı ve türbülanslı, üç boyutlu sıkıştırılabilir akış problemlerini çözme yeteneğine sahip bir kod geliştirmek ve geliştirilen bu kodu paralel hale getirmek amaçlanmıştır. Kodun paralel hale getirilmesiyle zaman bakımından hesap verimliliğine sahip olunacak ve bu sayede karmaşık akış problemlerini makul hesap zamanlarında çözmek mümkün olabilecektir. Çalışmanın ilk basamağı olan türbülanslı akışlar için üç boyutlu Navier-Stokes çözücü geliştirme sürecinde, ilk basamağı Roe akı farkı paylaştırma metodu kullanılarak, iki boyutlu bir Euler çözücü geliştirilmesi oluşturmaktadır. Bu basamağı ağdalı akış hesaplarını yapan alt programların çözücüye eklenmesi takip etmiştir. Üçüncü basamak Baldwin-Lomax türbülans modelinin uygulanmasını içermektedir. Son olarak ise Euler çözücüsü üç boyuta VIgenellenmiştir. Her basamakta çözücünün doğrulaması sayısal sonuçların teorik, deneysel ya da diğer sayısal sonuçlar ile karşılaştırılmasıyla yapılmış ve yeterli bir uyum elde edilmiştir. Çalışmanın ikinci basamağı olan geliştirilen kodun paralel hale getirilmesi sürecinde, iki boyutlu çözücü Mesaj Aktarım Arayüzü (MPI) kullanılarak paralel hale getirilmiş ve hesap zamanlarında önemli miktarda azalma sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PARALLEL PROCESSING OF THREE-DIMENSIONAL NAVIER-STOKES EQUATIONS FOR COMPRESSIBLE FLOWS ŞİŞMAN, Tahsin Çağrı M.Sc, Department of Mechanical Engineering Supervisor : Prof. Dr. M. Haluk AKSEL Co-Supervisor: Asst. Prof. Dr. Cüneyt SERT September 2005, 95 pages The aim of this study is to develop a code that is capable of solving three- dimensional compressible flows which are viscous and turbulent, and parallelization of this code. Purpose of parallelization is to obtain a computational efficiency in time respect which enables the solution of complex flow problems in reasonable computational times. In the first part of the study, which is the development of a three-dimensional Navier-Stokes solver for turbulent flows, first step is to develop a two- dimensional Euler code using Roe flux difference splitting method. This is followed by addition of sub programs involving calculation of viscous fluxes. Third step involves implementation of Baldwin-Lomax turbulence model to the code. Finally, the Euler code is generalized to three-dimensions. At every step, IVcode validation is done by comparing numerical results with, theoretical, experimental or other numerical results, and adequate consistency between these results is obtained. In the second part, which is the parallelization of the developed code, two- dimensional code is parallelized by using Message Passing Interface (MPI), and important improvements in computational times are obtained.