Implementation of rotation into a 2-D euler solver
2 boyutlu bir euler çözücüsüne dönüş eklenmesi
  1. Tez No: 167281
  2. Yazar: ENVER DORUK ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HALUK AKSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: HAD, Sonlu Hacim Metodu, keyfi Lagrangian Eulerian, zaman bağımlı aerodinamik, dönüş, salınım yapan kanatçık vıı, CFD, Finite Volume Method, Arbitrary Lagrangian Eulerian, Unsteady Aerodynamics, Rotation, Oscillating Airfoil
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Bölümü
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
ÖZ 2 BOYUTLU BİR EULER ÇÖZÜCÜSÜNE DÖNÜŞ EKLENMESİ ÖZDEMİR, Enver Doruk Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. M. Haluk AKSEL Eylül 2005, 91 sayfa Bu çalışmanın amacı dönen ve salınım yapan kanatçıklar üzerindeki zamana bağımlı aerodinamik akışı çözmektir. Bu sayede, türbinlerin ve pervanelerin aerodinamiğini anlamak kolaylaşacaktır. Bu çalışmada, daha önceden Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Makina Mühendisliği Bölümü'nde iç akışlar için yazılmış olan düzenli çözüm ağlı, 2 boyutlu ve sonlu hacim metodu kullanılmış Evler çözücüsü geliştirilmiştir. vıBahsedilen geliştirme bu çözücüyü dış akışları çözer hale getirmeyi; bu çözücüye Roe'nun uzayda birinci derece akı ayrım yöntemini uygulamayı, son olarak da dönüş etkisini keyfi Lagrangian Evlerinin yöntemiyle eklemeyi içerir. Ortaya çıkarılan kodun zamana bağımlı ve zamana bağımlı olmayan aerodinamik koşullarda doğrulanması için daha önceki yapıtlardaki deneysel ve hesaplamalı sonuçlar kullanılmıştır. Zamana bağımlı olmayan aerodinamik koşullardaki doğrulama için, sınama örnekleri ses-altı ve ses seviyesi hızlarında ve değişik hücum açılarında incelenmiştir. Kodun zaman bağımlı aerodinamik kısmının doğrulanması için salınım yapan kanatçık örneği kullanılmıştır. Akış, ağdasız, zaman bağımlı, ısı aktarımsız ve 2 boyutlu kabul edilmiştir. Yer çekimi yok sayılmış ve hava mükemmel gaz kabul edilmiştir. Geliştirilen kod, ODTÜ Makina Mühendisliği Bölümündeki Hesaplamalı Akışkanlar Dinamiği - Yüksek Başarımlı Hesaplama (HAD-YBH) Laboratuvarında koşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT IMPLEMENTATION OF ROTATION INTO A 2-D EULER SOLVER ÖZDEMR, Enver Doruk M.Sc, Department of Mechanical Engineering Supervisor : Prof. Dr. M. Haluk AKSEL September 2005, 91 pages The aim of this study is to simulate the unsteady flow around rotating or oscillating airfoils. This will help to understand the rotor aerodynamics, which is essential in turbines and propellers. In this study, a pre-existing Euler solver with finite volume method that is developed in the Mechanical Engineering Department of Middle East Technical University (METU) is improved. This structured pre-existing code was developed for 2-D internal flows with Lax-Wendroff scheme. IVThe improvement consist of firstly, the generalization of the code to external flow; secondly, implementation of first order Roe's flux splitting scheme and lastly, the implementation of rotation with the help of Arbitrary Lagrangian Eulerian (ALE) method. For the verification of steady and unsteady results of the code, the experimental and computational results from literature are utilized. For steady conditions, subsonic and transonic cases are investigated with different angle of attacks. For the verification of unsteady results of the code, oscillating airfoil case is used. The flow is assumed as inviscid, unsteady, adiabatic and two dimensional. The gravity is neglected and the air is taken as ideal gas. The developed code is run on computers housed in METU Mechanical Engineering Department Computational Fluid Dynamics High Performance Computing (CFD-HPC) Laboratory.