Simulating oil recovery during CO2 sequestration into a mature oil reservoir
Karbon dioksitin tüketilmiş petrol rezervuarına tecridinde petrol üretiminin modellenmesi
- Tez No: 180869
- Danışmanlar: PROF.DR. FEVZİ GÜMRAH
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği, Petroleum and Natural Gas Engineering
- Anahtar Kelimeler: Karbon Dioksit (CO2), Tükenmiş Petrol Rezervuarı, Tecrid, Geliştirilmiş Petrol Kurtarımı (EOR), Modelleme, CMG/STARS, Carbon Dioxide (CO2), Depleted Oil Reservoir, Sequestration, Enhanced Oil Recovery (EOR), Simulation, CMG/STARS
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Endüstrinin gelişmesiyle birlikte atmosferde oluşan emisyon gazları miktarıkontrol edilemez bir şekilde artmakta ve neticede atmosferin ısınmasına veküresel iklim değişikliğine sebep olmaktadır. Bundan dolayı, CO2 emisyonuçevre sorunlarında anahtar konu ve büyük problem durumundadır.Atmosfere salınan CO2 miktarını azaltmak için farklı çözümler önerilmiştir.CO2 tecridi bunlardan birisi olarak, CO2'nin termik santraller ve benzeriyerlerde kaynağında tutulması, taşınması ve tükenmiş petrol sahaları gibiderin jeolojik ortamlarda depolanmasını içermektedir. Jeolojik ortamlarınve akış proseslerinin kompleks yapıya sahip olması nedeniyle, simulatörkullanımı depolama kapasitesi, fizibilite çalışmasının yapılması veproblemlerin çözümünde gereklidir.Bu çalışmada Türkiye'nin güneydoğu bölgesinde 32o API gravite ilekarbonat formasyonundan petrol üreten K sahası ele alındı. K sahası 1982ile 2006 yılları arasında petrol üretmiş ve artık ekonomik ömrüne çokyakındır. Bu yüzden petrol kurtarımı ve CO2 tecridi için uygun olabileceğidüşünüldü.lk olarak, sahaya ait kuyu logları, karot ve kuyu testleri değerlendirilip,rezervuar kayaç ve akışkan verileri elde edildi. Monte Carlo simulasyonukullanılarak olası rezerv hesabı yapıldı ve yerinde petrol miktarı 7 MMSTBolduğu tahmin edildi. Elde edilen veri, CMG/STARS simülatörüne aktarıldıve üretim verileri doğrultusunda tarihsel eşleştirme yapılarak simülasyon vesaha verisi arasındaki benzerlik ortaya konuldu. Saha verileri ile simulatorsonuçları arasında başarılı bir eşleşme sağlandıktan sonra yeni senaryolargeliştirildi.Senaryolarda elde edilen sonuçlar K sahasının CO2 tecridine uygunolmadığını ancak petrol kurtarımı için elverişli olduğunu gösterdi. Bunedenle petrol kurtarımı daha detaylı incelendi. 2006 yılına kadar yerindepetrol miktarının %23'ü üretilmiştir, bu tarihten sonra geliştirilen üretim veenjeksiyon senaryolarıyla bu oran %43'e yükseltildi.
Özet (Çeviri)
The continuous rising of anthropogenic emission into the atmosphere as aconsequence of industrial growth is becoming uncontrollable, whichcauses heating up the atmosphere and changes in global climate.Therefore, CO2 emission becomes a big problem and key issue inenvironmental concerns.There are several options discussed for reducing the amount of CO2emitted into the atmosphere. CO2 sequestration is one of these options,which involves the capture of CO2 from hydrocarbon emission sources,e.g. power plants, the injection and storage of CO2 into deep geologicalformations, e.g. depleted oil reservoirs. The complexity in the structure ofgeological formations and the processes involved in this methodnecessitates the use of numerical simulations in revealing the potentialproblems, determining feasibility, storage capacity, and life spancredibility.Field K having 32o API gravity oil in a carbonate formation from southeastTurkey was studied. Field K was put on production in 1982 and produceduntil 2006, which was very close to its economic lifetime. Thus, it wasconsidered as a candidate for enhanced oil recovery and CO2sequestration.Reservoir rock and fluid data was first interpreted with available welllogging, core and drill stem test data. Monte Carlo simulation was used toevaluate the probable reserve that was 7 million STB, original oil in place(OOIP). The data were then merged into CMG/STARS simulator. Historymatching study was done with production data to verify the results of thesimulator with field data. After obtaining a good match, the differentscenarios were realized by using the simulator.From the results of simulation runs, it was realized that CO2 injection canbe applied to increase oil recovery, but sequestering of high amount ofCO2 was found out to be inappropriate for field K. Therefore, it wasdecided to focus on oil recovery while CO2 was sequestered within thereservoir. Oil recovery was about 23% of OOIP in 2006 for field K, it reachedto 43 % of OOIP by injecting CO2 after defining production and injectionscenarios, properly.