Smoke simulation on programmable graphics hardware
Programlanabilir grafik işlemcide duman simülasyonu
  1. Tez No: 167294
  2. Yazar: GÖKÇE YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. VEYSİ İŞLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Grafik işlemci programlama, GPU, Navier-Stokes denklemleri (NSEs), duman simülasyonu vn, Graphics hardware, GPU, Navier-Stokes equations (NSEs), Smoke simulation
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
oz PROGRAMLANABİLİR GRAFİK İŞLEMCİDE DUMAN SİMÜLAS YONU Yıldırım, Gökçe Yüksek Lisans, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Veysi İşler Eylül 2005, 72 sayfa Duman, su ve ateş gibi akışkanlar hem Bilgisayar Grafiği uygulamalarında hem de Makine Mühendisliği gibi mühendislik alanlarında yaygın olarak simüle edilmektedir. Genel olarak, gerçekçi görünüşlü akışkan simülasyonu elde etmek için akışkan dinamiği kullanılmaktadır. Ancak, bu hesaplamaların karmaşıklığı yüksek performans elde etmeyi zorlaştırmaktadır. Grafik donanımındaki gelişmeler sayesinde, köşe ve parça seviyesinde programlama yapabilmek mümkün olmuştur. Bu sayede, karmaşık akışkanların ve diğer olayların daha hızlı simülasyonları mümkün olabilmektedir. Bu tezde, gaz halindeki bir akışkan olan duman, yan Lagrangian koşulsuz kararlı bir yöntem ile Navier-Stokes denklemleri çözülerek üç boyutlu olarak simüle edilmektedir. Bu simülasyon ana işlemcide ve grafik işlemcide gerçeklenmektedir. Köşe ve parça seviyesinde programlama yapmak için platform bağımsız ve mimari vitarafsız bir gölgelendirme dili olan Grafik için C kullanılmaktadır. Grafik işlemcinin programlanabilme ve paralellik özellikleri sayesinde, bu duman simülasyonu grafik donanımı üzerinde ana işlemcidekine göre büyük ölçüde hızlı çalışmaktadır. Test sonuçlan, üç boyutlu akışkan simülasyonları için, grafik işlemcinin ana işlemciye gore yüksek performansla çalıştığını ispatlamaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SMOKE SIMULATION ON PROGRAMMABLE GRAPHICS HARDWARE Yıldırım, Gökçe MSc, Department of Computer Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Veysi İşler September 2005, 72 pages Fluids such as smoke, water and fire are simulated for both Computer Graphics applications and engineering fields such as Mechanical Engineering. Generally, Fluid Dynamics is used for the achievement of realistic-looking fluid simulations. However, the complexity of these calculations makes it difficult to achieve high performance. With the advances in graphics hardware, it has been possible to provide programmability both at the vertex and the fragment level, which allows for faster simulations of complex fluids and other events. In this thesis, one gaseous fluid, smoke is simulated in three dimensions by solving Navier-Stokes Equations (NSEs) using a semi-Lagrangian unconditionally stable method. Simulation is performed both on Central Processing Unit (CPU) and Graphics Processing Unit (GPU). For the programmability at the vertex and the fragment level, C for Graphics (Cg), a platform-independent and architecture neutral ivshading language, is used. Owing to the advantage of programmability and parallelism of GPU, smoke simulation on graphics hardware runs significantly faster than the corresponding CPU implementation. The test results prove the higher performance of GPU over CPU for running three dimensional fluid simulations.