Discharge estimations with regression analysis using basin parameters and GIS techniques
GIS teknikleri ve havza parametreleri kullanılarak regresyon analizi ile akım hesaplamaları
  1. Tez No: 167295
  2. Yazar: HAKAN PEKPINARLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURÜNNİSA USUL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: Akım Hesaplaması, GIS, Regresyon Analizi, Batı Anadolu, Discharge Estimation, GIS, Regression Analysis, Western Anatolia
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Coğrafi Bilgi Sistemleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Öz GIS TEKNİKLERİ VE HAVZA PARAMETRELERİ KULLANILARAK REGRESYON ANALİZİ İLE AKIM HESAPLAMALARI Pekpınarlı, Hakan Yüksek Lisans, Jeodezi ve Coğrafi Bilgi Teknolojileri Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Nurünnisa Usul Nisan 2005, 99 sayfa Nehirlerin belli kesitlerindeki akım hesaplamaları hidrolojik çalışmalarda bilhassa tasarımlar için çok önemlidir. Bu çalışma, istenilen kesitlerde yıllık ve aylık ortalama akımları gösteren bölgesel matematiksel eşitlikleri; Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) teknikleri ile elde edilen havza karaktersitiklerini ve regresyon analizini kullanarak belirlemeyi amaçlamaktadır. Çalışma alanı üç nehir havzasını kapsamaktadır, bunlar Gediz, Küçük Menderes ve Büyük Menderes Havzalarıdır. Kullanılan veriler, çalışma alanının Sayısal Yükseklik Modeli (SYM), nehir ölçüm istasyonlarında gözlenen aylık ortalama akımlar ve yağış gözlem istasyonlarının aylık toplam yağış verileridir. Nehir ağları SYM'den, bir CBS programı kullanılarak elde edilmiştir. SYM'den elde edilen havza parametreleri; drenaj alanı, toplam nehir uzunluğu, ana kolun eğimi, ana kolun uzunluğu ve ortalama havza eğimidir. Yağış miktarı altıncı parametre olarak sonuçları iyileştirmek için bunlara ilave edilmiştir. Yıllık ve aylık ortalama akım eşitlikleri regresyon analizleriyle bulunmuş ve herbir ay için en iyi eşitlikler düzeltilmiş belirlilik katsayısı kullanılarak ve aşamalı regresyon analiziyle belirlenmiştir. Farklı havzaları ifade eden üç model ve tüm çalışmaalanını ifade eden genel bir model geliştirilmiştir. Modellerin doğrulanması model geliştirmeye dahil edilmeyen istasyonlardan seçilenlerdeki akımlar kullanılarak yapılmıştır. 'Arc objects' ve Visual basic' programlama dilini kullanarak istenilen bir kesit için drenaj alanını elde eden ve akımı ilgili regresyon eşitliğine göre hesaplayan bir arayüz yazılmıştır. Son olarak, modellerin regresyon analiz sonuçları değerlendirilip yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DISCHARGE ESTIMATIONS WITH REGRESSION ANALYSIS USING BASIN PARAMETERS AND GIS TECHNIQUES Pekpınarlı, Hakan M. S., Geodetic and Geographic Information Technologies Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Nurünnisa Usul April 2005, 99 pages Discharge estimations at certain cross sections of streams are very important for hydrologic studies especially for designs. In this study, it is aimed to determine regional mathematical equations that represent annual and monthly average discharges at desired locations using basin characteristics obtained with Geographical Information Systems (GIS) techniques and regression analysis. Study area covers three river basins, which are Gediz, Küçük Menderes and Büyük Menderes. The data used are Digital Elevation Model (DEM), monthly average discharges observed at stream gauging stations and monthly total precipitation data from the precipitation observation stations in the study area. Stream networks are delineated from DEM using a GIS software. The basin parameters obtained from DEM are drainage area, total river length, main channel slope, main channel length and mean basin slope. Precipitation amount is also included in the analyses as the sixth parameter to improve the results. Using these parameters annual and monthly average discharge equations are determined and the best equation for each month is found based on the adjusted coefficient of determination values and stepwise regression IVanalysis. Three models, each representing a different basin and a general model that represents the whole study area are developed. The verification of the models is made using the discharges at the additionally chosen stations that are not included in the model development. An interface that acquires the drainage area for a certain cross section and estimates the discharge according to the desired regression equation is written using arc objects and visual basic programming language. At the end, regression analysis results of the models are assessed and interpreted.