Simulation of a flexible manufacturing system: A pilot implementation
Esnek imalat sistemlerinin simülasyonu: Pilot uygulama
  1. Tez No: 167296
  2. Yazar: NECATİ DENİZ YÜCEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SADIK ENGİN KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Simülasyon, Modelleme, Esnek İmalat Sistemleri, Simülasyon Tümleştirme, Simulation, Modeling, Flexible Manufacturing Systems, Integration of Simulation, ARENA®
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Üretim endüstrisi, simülasyonu değişkenliğin üretim sistemi davranışları üzerindeki etkisini modelleyebilme aracı olarak ve değişim ve belirsizliklerle başa çıkmak için çeşitli yollar araştırmak amaçlarıyla kapsamlı bir şekilde kullanmıştır. Simülasyon, Esnek İmalat Sistemlerinin tasarım ve uygulama aşamalarında karşılaşılabilecek bir çok problemin optimum çözümlerinin bulunmasına yardımcı olurken“esneklik”düzeyinin arttırılmasına hizmet eder. Esnek imalat sistemlerinin esneklik gereksinimleri, üretimi ilgilendiren her etkinliğin işletmenin her seviyesine yayılmasını gerektirmekte, her kademeden çalışanın model hazırlama, yürürüm değiştirme ya da sonuç değerlendirme gibi durumlarda simülasyon yazılımlarıyla karşı karşıya gelmesine sebep olmaktadır. Simülasyondan çalışanların yetenek yetersizliği sebebiyle etkin bir şekilde yararlanılamaması problenıinin üstesinden, özel arayüz tasarımlan ve simülasyon yazılımlanmn her gün kullanılan programlarla bütünleştirilmesi yolu ile gelinebilir Bu çalışma ile, Ortadoğu Teknik Üniversitesi Makina Mühendisliği Bölümü Bilgisayar Tümleşik Üretim Laboratuvan'ndaki sistem pilot çalışma ortamı olarak kullanılarak esnek imalat sistemlerinin modellenmesi ve simülasyonunun yapılması hedeflenmektedir. Buna ilaveten, simülasyonun çevresel programlarla tümleştirilme vımetottan örneklerle gösterilmiştir. Çalışma süresince ARENA® kullanılarak geliştirilen modeller, farklı üretim senaryoları ileri sürmek için kullanılmış; simülasyon kullanılarak, üretimi ilgilendiren konulara dair elde edilebilecek sonuç ve karar örnekleri sunulmuştur. Anlatılan model oluşturma süreçlerinin, geliştirilen modellerin, ve sonuç değerlendirmelerinin esnek imalat sistemlerini ilgilendiren diğer simülasyon çalışmalarında yol gösterici olması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
Manufacturing industry has made extensive use of simulation as a means of trying to model the impact of variability on manufacturing system behavior and to explore various ways of coping with change and uncertainty. Simulation helps find optimal solutions to a number of problems at both design and application stages of Flexible Manufacturing Systems (FMS's) serving to improve the“flexibility”level The flexibility requirement of FMS necessitates the dissemination of every activity that concerns production, throughout all the levels of a company forcing almost every level of employee face with simulation software, either in terms of preparing models, modifying runs or evaluating results. This problem of inadequate capability of personnel to utilize simulation effectively can be overcome through the design of custom interfaces and integration of simulation software with everyday-use programs. This research mainly focuses on realizing the modeling and simulation of FMS's by the use of the existing system in Middle East Technical University, Mechanical Engineering Department, Computer Integrated Manufacturing Laboratory as a test- bed. Additionally, the means of integration of simulation with auxiliary programs is IVdemonstrated. The models developed throughout the study using ARENA are used to come up with different scenarios of production. Sample results and decisions about production issues that can be attained through the use of simulation are provided. The described model creation procedures, the generated models, and result assessments are expected to act as a guideline for other simulations regarding FMS's.