Software development on a microprocessor based two-axis cnc system
  1. Tez No: 1673
  2. Yazar: A.MURAT USER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKKI ESKİCİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Computer aided manufacturing (CAM), computer numerical control (CNC), NC part programming, S i mu 1 at i on. - ı v
  7. Yıl: 1987
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
ÖZET MİKROİŞLEMCİLİ İKİ EKSENLİ DENETİM BİRİMİ ÜZERİNE YAZILIM GELİŞTİRİLMESİ USER, Â. Murat Yüksek Lisans Tezi, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Doç.Dr. Hakkı Eskicıoğiu Eylül 1987, 109 Sayfa Takım tezgahı üreticileri ve kullanıcılarının gereksinimleri doğrultusunda gelişen yazılım ve donanım, bilgisayar denetimli tezgahlar da da hızlı gelişmelere neoen olmaktadır, özellikle yeni yazıiımlaroaki önemli gelişmeler denetim birimlerinin işletimini kolaylaştırdığı gibi verim îi i iğide arttırmıştır. 5u çalışmada, İki eksenli bir denetim biriminin işletim sistemi üzerindeki geliştirilmeler sunulmakta ve benzetimi yapılmaktadır. Çalışmanın ilk kısmı, etkileşimli parça programı editörü, kütük işlemleri için yordamlar ve denetim biriminin 'nin gerçek zamanlı denetim yazılımları için tümîeyici uygulama yazılımlarını içermektedir. Benzetim ve editörler, veri yapılarını yoğun olarak kullandıkları için, bu çalışmada yüksek seviyeli programlama dili olarak PASCAL kullanıldı Yalnız, tümîeyici yazılım geliştirilmesi sürecinde, bilgisayara has fonksiyonların yüksek seviyeli programlara eriştirilebiîmesi amacıyla çevirici dilde altyordarnlarda kullanıldı.İkinci olarak, denetim stratejisini ve tasarım parametrelerini belirlemek için denetim birimi benzetimi gerçekleştirildi. Bu çalışmada elde edilen sonuçlarla, en uygun yastık bellek alanı ; bilgisayar denetiminde parallel işlemin avantajlı olduğu ve iki eksenli tezgahların temel denetim gereksinimlerinin 8-bit' lik bir mikroişlemciyle (280) karşılanabileceği gösterildi. Anahtar Kelimeler ; Bilgisayar yardımıyla üretim, bilgisayarlı sayısal denetim, sayısal denetimde parça programlama, benzetim. V I -
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SOFTWARE DEVELOPMENT ON A MICROPROCESSOR BASED TWO-AXIS CNC SYSTEM USER, A. Murat M.S. in Mechanical Engineering Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Hakkı Eskici oğlu September 1987, 97 pages Computer numerical controls have evolved considerably, as new electronics and software were developed in response to the needs of users and machine-tool builders. Significant advances in new software, has made controls easier to operate with improved productivity. In this study development of an operating system and simulation of a microprocessor based two-axis CNC system is presented. The first part of the study includes an interactive part program editor, file handling routines and complementary application software for the real-time control software of the controller. Since the simulation and editors use data structures heavily, PASCAL is preferred as a high-level programming language throughout this study. Only during the development of the complementary software, - i i i -machine dependent facilities are made accessible to high- level language by incorporating calls to assembl y- 1 anguage subroutines. For the second task, di screte-event simulation of the control system has been done to gather information on the basic control strategy and design parameters. The results obtained from the simulation study has yielded the optimum buffer storage space and computer control strategy, also has proved that, an 8 bit microprocessor (Z80) can satisfy basic control requirements of a two-axis machine.