Lifting fibrations on algebraic surfaces to characteristic zero
Cebirsel yüzeyler üzerindeki liflenmeleri karakteristik sıfıra kaldırma
- Tez No: 167323
- Danışmanlar: PROF.DR. HURŞİT ÖNSİPER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Kaldırmalar, Lif uzayları. v, Liftings, Fibrations. iv
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Bölümü
- Sayfa Sayısı: 28
Özet
. * öz CEBİRSEL YÜZEYLER ÜZERİNDEKİ LİFLENMELERİ KARAKTERİSTİK SIFIRA KALDIRMA Kaya, Celalettin Yüksek Lisans, Matematik Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Hurşit ÖNSİPER Ocak 2005, 21 sayfa Bu tezde, karakteristiği sıfırdan büyük olan cisimler üzerindeki yüzeylerde bu¬ lunan liflenmelerin kaldırılması problemi incelenmiştir. Genelde, Kodaira boyutu -l veya O olan yüzeyler üzerindeki doğal liflenmeler çalışılmıştır. Öncelikle, böyle bir liflenmenin karakteristik sıfıra kaldırılıp kaldırılamayacağı tespit edilmiş, ceva¬ bın olumlu olduğu durumlarda, bu kaldırmanın mümkün olduğu en küçük halka bulunmaya çalışmıştır. Ayrıca bu kaldırmaların moduli uzayı, ele alınan yüzeyin moduli uzayı ile karşlaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT LIFTING FIBRATIONS ON ALGEBRAIC SURFACES TO CHARACTERISTIC ZERO Kaya, Celalettin M.Sc., Department of Mathematics Supervisor: Prof. Dr. Hurşit ÖNSİPER January 2005, 21 pages in this thesis, we study the problem of lifting fibrations on surfaces in char- acteristic p, to characteristic zero. We restrict ourselves mainly to the case of natural fibrations on surfaces with Kodaira dimension -l ör 0. We determine whether such a fibration lifts to characteristic zero. Then, we try to find the smallest ring över which a lifting is possible. Finally, in some favourable cases, we compare the moduli of liftings of the fibration to the moduli of liftings of the surface under consideration.