Learning strategies of students with different cognitive styles in a hypermedia environment
Farklı bilişsel stile sahip öğrencilerin hipermedya ortamdaki öğrenme stratejileri
- Tez No: 167333
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. KÜRŞAT ÇAĞILTAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Hipermedya, hipermedya ile öğrenme, bireysel farklılıklar, hipermedya ortamlarda bireysel farklılıklar, bilişsel stil, öğrenme stratejileri, alan bilgisi, bilgisayar yeterliliği. vıı, Hypermedia, learning with hypermedia, individual differences, individual differences in hypermedia environment, cognitive styles, learning strategies, domain knowledge, computer competency
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Öz FARKLI BİLİŞSEL STİLE SAHİP ÖĞRENCİLERİN HİPERMEDYA ORTAMDAKİ ÖĞRENME STRATEJİLERİ Yecan, Esra Yüksek Lisans, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü Tez Yöneticisi: Y. Doç. Dr. Kürşat ÇAĞILTAY Ocak 2005, 133 sayfa Hipermedyanın eğitim amaçlı kullanımı, eğitimciler arasında gün geçtikçe önem kazanmaktadır. Hipermedya ortamının öğrencilere sağladığı bir çok avantaj bulunmaktadır: Zamandan ve mekandan bağımsız olma, ders materyallerinin her an hazır ve ulaşılabilir olması, öğrenciye kendi öğrenmesini kontrol etme imkanı sağlayan doğrusal olmayan etkileşim imkanı sunması gibi. Literatürde hipermedyanın öğrenciye sağladığı birçok avantajdan bahsedilmesine rağmen, bu konuda yürütülen birçok araştırma pek çok kullanıcının bu tip ortamlarda sorunlarla karşılaşabildiğim ortaya çıkarmıştır. Çalışmanın amacına yönelik olarak, web-destekli bir ders alan öğrenciler arasından bahsedilen üç faktör dikkate alınarak farklı özelliklere sahip öğrenciler seçilmiş ve bu öğrencilerle öğrenme stratejilerini ortaya çıkarmaya yönelik gözlem ve görüşmeler düzenlenmiştir. Bulgular, öğrenme stratejileri açısından bilişsel gruplarlar arasında farklılıklar ortaya çıkarmıştır. Bilgisayar yeterlilik düzeylerinin de, öğrencilerin hipermedya kullanım yöntemleri açısından oldukça önemli olduğu ortaya çıkmıştır. Diğer bir faktör olan alan bilgisi düzeyine bağlı olarak da öğrencilerin farklı ihtiyaç ve beklentilerinin olabileceği sonucuna varılmıştır. vıAyrıca araştırma sonucunda, öngörülen bireysel farklılıklara bağlı olarak hipermedya ortamda öğrencilerin davranışları, deneyimleri, duygulan ve beklentileri hakkında derinlemesine veriler elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT LEARNING STRATEGIES OF STUDENTS WITH DIFFERENT COGNITIVE STYLES IN A HYPERMEDIA ENVIRONMENT Yecan, Esra M.S., Department of Computer Education and Instructional Technology Supervisor: Asst. Prof. Dr. Kürşat ÇA?ILTAY January 2005, 133 pages The use of hypermedia for educational purposes gained a great deal of importance for educators. There are many opportunities provided to learners by these environments such as independence from time and place, availability and accessability of the course material, non-linear interaction that provides the learner to regulate his/ her own learning and so on. Although many advantages of hypermedia environment are suggested in the literature, there are also many studies concerning with learning in hypermedia environment concluding that many learners face with problems on these settings. This qualitative study aimed to investigate the affects of three important factors in terms of learning with hypermedia revealed by the literature; cognitive styles, computer competency levels, and domain knowledge levels of the students. To the purpose of the study, participants from a web-enhanced course were selected considering these factors, and interviews and observations were conducted to reveal their learning strategies. Results indicated some differences among the different cognitive style groups of students in terms of their preferred learning strategies. IVComputer competency levels of the students were also found to be quite important in terms of their patterns to use the hypermedia program. Students' prior knowledge levels were also important in this study, since different needs and expectations were revealed related to the domain knowledge levels of the participants. Furthermore, a deep understanding about the behaviors, experiences, feelings, and expectations of the students in an instructional hypermedia environment related to suggested different characteristics were gained at the end of the study.