Bazı yükseköğrenim kurumlarında farklı öğrenme stillerine sahip olan öğrencilerin genel öğrenme stratejilerini kullanma düzeyleri
The Usage level of general learning strategies of students' having different learning styles at some of the higher studies institutions
  1. Tez No: 188594
  2. Yazar: ÖZLEM KARAKIŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN ÇELENK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğrenme Stilleri, Öğrenme Stratejileri, Learning Styles, Learning Strategies
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 247
Özet
Bu araştırmanın amacı, bazı yükseköğrenim kurumlarında farklı öğrenmestillerine sahip öğrencilerin genel öğrenme stratejilerini kullanma düzeylerinibelirlemektir.Araştırmaya, Abant İzzet Baysal Üniversitesi'ne bağlı bulunan EğitimFakültesi, Fen-Edebiyat Fakültesi ile İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi 1.sınıflarında öğrenim görmekte olan gönüllü 258 öğrenci katılmıştır.Araştırmada, öğrencilerin sahip oldukları öğrenme stillerini belirlemek içinDavid A. Kolb tarafından 1985 yılında geliştirilen ve güvenirliği sınanmış, dahasonra 1993 yılında Buket Akkoyunlu ve Petek Aşkar tarafından Türkçe'ye çevrilerekgüvenirlik çalışması yapılmış olan ?Öğrenme Stilleri Envanteri?; genel öğrenmestratejilerini kullanma düzeylerini saptamak için Öztürk tarafından 1995 yılındageliştirilen ve güvenirliği sınanmış ?Genel Öğrenme Stratejileri DeğerlendirmeÖlçeği?;öğrencilerin demografik özellikleri, stil ve strateji ile ilgili bağımlıdeğişkenleri saptamak için ?Kişisel Bilgiler Anketi? kullanılmıştır.Araştırma sonunda elde edilen veriler, özelliklerine uygun istatiksel tekniklerkullanılarak bilgisayar ortamında SPSS 13.0 (Statistical Package for The SocialSciences) paket programı kullanılarak çözümlenmiştir. Verilerin analizinde ki-kare,f-testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) kullanılmıştır.Araştırmanın sonucunda elde edilen bulgulara göre;1. Araştırma kapsamındaki öğrencilerin % 59,3'ünün (n:153) Özümseyen,%26,7'sinin (n:69) Ayrıştıran, %10,5'inin (n:27) Değiştiren, %3,5'inin ise(n:8) Yerleştiren öğrenme stiline sahip olduğu belirlenmiştir.2. Araştırma kapsamındaki öğrencilerin sahip oldukları öğrenme stilleribakımından öğrenim gördükleri fakültelere ve cinsiyetlerine göre manidar birilişki olmadığı belirlenmiştir.3. Araştırma kapsamındaki öğrencilerin, Dikkat Stratejilerini, Bilişi YönetmeStratejilerini, Anlamlandırma Stratejilerini, Zihne Yerleştirme Stratejilerinive Hatırlama Stratejilerini ?sıklıkla?, Duyuşsal Stratejileri ve TekrarStratejilerini ?ara sıra? kullandıkları belirlenmiştir.4. Araştırma kapsamındaki öğrencilerin kullandıkları öğrenme stratejileri ilecinsiyetleri arasında Dikkat Stratejisi, Bilişi Yönetme Stratejisi ve DuyuşsalStrateji boyutlarında manidar bir ilişki saptanmazken; öğrencilerincinsiyetleri ve kullandıkları Tekrar Stratejisi, Anlamlandırma Stratejisi, ZihneYerleştirme Stratejisi ve Hatırlama Stratejisi boyutlarında kız öğrencilerinlehine manidar bir ilişki olduğu belirlenmiştir.5. Araştırma kapsamındaki öğrencilerin genel öğrenme stratejilerini kullanmadüzeyleri ve öğrenim gördükleri fakülteler arasında istatiksel olarak manidarbir ilişki bulunmadığı belirlenmiştir.6. Araştırma kapsamındaki yerleştiren, değiştiren, özümseyen ve ayrıştıranöğrenme stillerine sahip öğrencilerinin, dikkat, tekrar, anlamlandırma, zihneyerleştirme, hatırlama ve bilişi yönetme stratejilerini ?sıklıkla? kullandıklarıbelirlenmiştir. Araştırma kapsamındaki yerleştiren, değiştiren ve ayrıştıranöğrenme stillerine sahip öğrencilerinin, duyuşsal stratejileri ?ara sıra?;özümseyen öğrenme stillerine sahip öğrencilerinin, duyuşsal stratejileri?sıklıkla? kullandıkları belirlenmiştir. Değiştiren öğrenme stiline ve özümseyenöğrenme stiline sahip öğrencilerin Duyuşsal Stratejiyi kullanma düzeylerinde,özümseyen öğrenme stiline sahip öğrencilerin lehine istatiksel olarak manidarbir fark bulunduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the usage level of general learningstrategies students? having different learning styles at some of the higher studiesinstitutions.Two hundred and fifty eight volunteered students from the 1st classes havingeducation at the Faculty of Education, the Faculty of Science and Letters and theFaculty of Management and Business Administration from Abant İzzet BaysalUniversity participated in this study.In order to determine the learning styles of the students ?Learning StylesInventory? developed by David A. Kolb in 1985, of which the reliability had beenproved and later being translated into Turkish and the reliability of which beingchecked by Buket Akkoyunlu and Petek Aşkar in 1993; in order to determine theusage level of general learning strategies of the students ?General LearningStrategies Inventory? developed by Öztürk in 1995 and in order to determine thedemographic characteristics of the students and the independent variables related tothe learning styles and general learning strategies ?Personal Information Inquiry?were used.According to the findings gained from the study;1. That 59,3 % (n=153) of the students had Assimilator, 26,7? % (n=69) ofthe students had Converger, 10,5 % (n=27) of the students had Divergerand 3,5 % (n=8) of the students had Accomadator learning style wasfound.2. A meaningful relationship was not found for the students? havingdifferent learning styles related to their faculties and gender.3. That the students ?frequently? use Attention Strategy, MetacognitiveStrategy, Elaboration Strategy, Cognitive Strategy and Memory Strategyand ?sometimes? use Affective Strategy and Reherasal Strategy werefound.4. While a meaningful relationship was not found between the students?learning strategy usage level and gender in terms of Attention Strategy,Metacognitive Strategy and Affective Strategy; a meaningful relationshipwas found between the gender and Rehearsal Strategy, ElaborationStrategy, Cognitive Strategy and Memory Strategy in favour of femalestudents.5. A meaningful relationship was not found for the students? use of generallearning strategies level with regards to the faculties.6. That the students participating in this study and having all learning styles?frequently? use Attention Strategy, Elaboration Strategy, CognitiveStrategy, Memory Strategy and Metacognitive Strategy was found. Thatthe students participating in this study and having Accommodating,Diverging and Converging learning styles ?sometimes? use AffectiveStrategy and students having Assimilating learning style ?frequently? useAffective Strategy were found. A meaningful difference was foundbetween the students having Assimilating learning style and Converginglearning style in favour of the students having Assimilating learning style.