Inverse problems for a semilinear heat equation with memory
Hafızalı yarı doğrusal ısı denklemi için ters problemler
- Tez No: 167407
- Danışmanlar: PROF. DR. OKTAY ÇELEBİ, PROF. DR. VARGA KALANTANOV
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Yapısal kararlılık, ters problem, son karar verme şartı, hafıza çekirdeği, kaynak terimi, Paley- Wiener gösterimi, Structural stability, inverse problem, final overdetermination con dition, memory kernel, source term, Paley- Wiener representation. IV
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
ÖZ HAFIZALI YARI DOĞRUSAL ISI DENKLEMİ İÇİN TERS PROBLEMLER Kaya, Müjdat Doktora, Matematik Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. A. Okay Çelebi Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Varga Kalantarov Mayıs 2005, 79 sayfa Bu çalışmada et-k0A9 + J kAOds + pg{6) = h, O x K+, O c Rn J - oo 9 = 0 x?dü, t>0 ö(.,o) = eQ, xso denkleminden hafıza çekirdeği k ve kaynak terim h nin belirlenmesi için elde edilen ters problemlerin çözümlerinin varlığı ve tekliği gösterilmiştir. Öncelikle, yukarıdaki direk problemin çözümünün p = 1 için &' ya ve g{9) = 9 için p' ye sürekli bağımlılığı incelenmiştir. Hafıza çekirdeği &' yi belirleme problemi yarı Fourier dönüşümü kullanılarak bir operatör denkleme çevirilmiştir. Kaynak terim h yi belirmek için son karar verme şartları kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INVERSE PROBLEMS FOR A SEMILINEAR HEAT EQUATIONS WITH MEMORY Kaya, Müjdat Ph. D, Department of Mathematics Supervisor: Prof. Dr. A. Okay Çelebi Co-Supervisor: Prof. Dr. Varga Kalantarov May 2005, 79 pages In this thesis, we study the existence and uniqueness of the solutions of the inverse problems to identify the memory kernel k and the source term h, derived from 0t - koA0 + / kA6ds+pg(6) = h, OxK+, Oc Rn, J - oo 0 = 0, xedn, t > o 0(.,O) = 0o, «en First, we obtain the structural stability for k, when p = 1 and the coefficient p, when g{6) = 6. To identify the memory kernel, we find an operator equation after employ ing the half Fourier transformation. For the source term identification, we make use of the direct application of the final overdetermination conditions.