Exact supersymmetric solution of Schrödinger equation for some potentials
Bazı potansiyellerle Schrödinger denkleminin süpersimetrik tam çözümleri
  1. Tez No: 167416
  2. Yazar: METİN AKTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. RAMAZAN SEVER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Süpersimetrik Kuantum Mekaniği, Tam Çözülebilir Potan siyeller, Parite-Zaman Simetrik Kuantum Mekaniği, Hamiltonyen Hiyerarşi, NiMforov- Uvarov Yöntemi, Supersymmetric Quantum Mechanics, Exactly Solvable Potentials, PT-Symmetric Quantum Mechanics, Hierarchy of Hamiltonian, NiMforov-Uvarov Method. IV
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
BAZI potansiyellerle schrodinger denkleminin SÜPERSİMETRİK TAM ÇÖZÜMLERİ Aktaş, Metin Doktora, Fizik Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ramazan Sever Ocak 2005, 94 sayfa. Bazı potansiyellerle Schrodinger denkleminin tam çözümleri elde edildi. Normal ve süpersimetrik durumlar dikkate alındı. Parabolik ve küresel koordinatlarda deforme olmuş halka şekilli potansiyel çözüldü. q parametresi için uygun değerler alınarak, benzer sonuçlar Hulthen ve eksponansiyel tipteki perdelenmiş potansiyeller için elde edildi. Benzer şekilde süpersimetrik durum için Morse, Pöschl-Teller ve Hulthen potan siyelleri çözüldü. Ayrıca parite-zaman geri dönüşümlü, simetrik veya simetrik ol mayan ve hermityen olmayan Morse potansiyelinin süpersimetrik çözümleri elde edildi. Bu hesaplamalarda Nikiforov-Uvarov ve Hamiltonyen hiyerarşi metodlan kullanıldı. Özfonksiyonlar ve bunlara karşılık gelen enerji özdeğerleri analitik olarak hesaplandı. Sonuçlar, daha önceden elde edilenlerle iyi bir uyum içindedir.
Özet (Çeviri)
EXACT SUPERSYMMETRIC SOLUTION OF SCHRÖDINGER EQUATION FOR SOME POTENTIALS Aktaş, Metin Ph.D., Department of Physics Supervisor: Prof. Dr. Ramazan Sever January 2005, 94 pages. Exact solution of the Schrödinger equation with some potentials is obtained. The normal and supersymmetric cases are considered. Deformed ring-shaped potential is solved in the parabolic and spherical coordinates. By taking appropriate values for the parameter q, similar results are obtained for Hulthen and exponential type screened potentials. Similarly, Morse, Pöschl-Teller and Hulthen potentials are solved for the supersymmetric case. Supersymmetric solution of PT-/non-PT-symmetric and non- Hermitian Morse potential is also studied. The Nikiforov-Uvarov and Hamiltonian Hierarchy methods are used in the calculations. Eigenfunctions and corresponding energy eigenvalues are calculated analytically. Results are in good agreement with the ones obtained before.