Genelleşmiş ters kuvvet potansiyeller için schrödinger denkleminin n-boyuttaki çözümleri
The Solution of schrödinger equation generalized inverse power potentials in n-dimensions
  1. Tez No: 67351
  2. Yazar: ALAADDİN ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN YÜKSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ters-Kuwet Potensiyeller, Schrödinger Denklemi, Enerji özdeğerler, Tam çözümler, Generalized inverse-power potentials, Schrödinger Equation, energy eigenvalues, exact solutions
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi GENELLEŞMİŞ TERS-KUWET POTANSİYELLER İÇİN SCHRÖDİNGER DENKLEMİNİN N-BOYUTTAKİ ÇÖZÜMLERİ Alaaddin ÖZTÜRK Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Hüseyin YÜKSEL 1997, 42 Sayfa Jüri: Prof. Dr. Hüseyin YÜKSEL Prof. Dr.Mustafa KESKİN Yrd. Doç. Dr. Ahmet TURANALP Bu çalışmada, radyal Schrödinger denklemi genelleşmiş ters-kuvvet potansiyeller için N- boyutlu uzayda çözüldü. Çözüm için (r)=f(r)exp[g(r)] formunda bir çözüm fonksiyonu tanımlandı ve radyal denklem f(r) ve g(r) fonksiyonlarına bağlı bir diferansiyel denkleme dönüştürüldü. f(r) ve g(r) fonksiyonları uygun bir biçimde seçilerek bu diferansiyel denklem ters-kuvwet şeklindeki potansiyeller için cebirsel olarak çözüldü. Potansiyel parametrelerine bazı kısıtlamalar getirilerek enerji özdeğerleri elde edildi. Sonuçlar, Hill- Determinantı ve Süpersimetrik Kuan tu m Mekaniği yöntemlerinin sonuçlarıyla karşılaştırıldı. İleri sürülen yöntemin genelleşmiş ters-kuvvet potansiyeller için radyal Schrödinger denkleminin tam çözümlerini verdiği gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT MS Thesis THE SOLUTIONS OF SCHRÖDINGER EQUATION FOR GENERALIZED INVERSE-POWER POTENTIALS IN N-DIMENSIONS Alaaddin ÖZTÜRK Selçuk University Graduate School of Natural And Applied Sciences Department of Physics Supervisor: Prof. Dr. Hüseyin YÜKSEL 1997, 42 Pages Jury: Prof. Dr. Hüseyin YÜKSEL Prof. Dr. Mustafa KESKİN Assist Assoc. Prof. Ahmet TURANALP In this study, the radial Schrödinger equation has been solved for generalized inverse-power potentials in N-dimensions. For the solution, a differential equation (j)(r)= f(r)exp[g(r)] has been defined and radial equation has been transformed to a differantial equation which depends on f(r) and g(r). This differential equation has been solved algebraically by choosing appropriate f(r) and g(r) functions for general inverse-power potentials. By taking some resrictions on the potantial parameters, energy eigenvalues have been obtain. This results have been compaired with results the methods of Hill-Determinant and supersymmetric quantum mechanics. It has been shown that the suggested method gives“exact solutions”of the radial Schrödinger equation for generalized inverse-power potentials.