Component based seismic vulnerability assessment procedure for RC buildings
Betonarme binalar için eleman bazlı sismik değerlendirme yöntemi
  1. Tez No: 167444
  2. Yazar: EMRAH ERDURAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. AHMET YAKUT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Betonarme, hasar görebilirlik, hasar eğrileri, hasar indeksi, reinforced concrete, vulnerability, damage curves, damage index IV
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bölümü
  13. Sayfa Sayısı: 227
Özet
ÖZ BETONARME BİNALAR İÇİN ELEMAN BAZLI SİSMİK DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ Emrah Erduran Doktora, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Ahmet Yakut Temmuz 2005, 207 Sayfa Tuğla dolgulu betonarme çerçeveler ve perde duvarlı çerçeve sistemleri için detaylı bir sismik değerlendirme yöntemi geliştirilmiştir. Bu yöntem, kolon, kiriş, tuğla dolgu ve betonarme perde duvarlar için geliştirilmiş olan hasar fonksiyonlarını kullanmaktadır. Her bir eleman tipinin davranışlarını etkileyen parametrelerin belirlenmesi için yürütülen analitik çalışmaların sonuçları mevcut deneysel verilerle birleştirilmiş ve her bir eleman tipi için hasar fonksiyonları oluşturulmuştur. Eleman hasar değerlerinin birleştirilerek kat ve bina düzeyinde hasar değerleri elde edilebilmesi için yeni bir yöntem geliştirilmiştir. Geliştirilen sismik değerlendirme yöntem Türkiye'de son zamanlarda meydana gelmiş çeşitli depremlerde hasar görmüş binalar üzerinde uygulanmış ve yöntemin güvenilirliği test edilmiştir. Bu analizler sonucunda elemanlarda gözlenen hasarlarla önerilen hasar eğrilerinin öngördüğü hasarlarının büyük çoğunluğunun uyumlu olduğu ve genel bina davranışının da büyük ölçüde tutturulabildiği görülmüştür. Geliştirilmiş olan yöntem mevcut binaların sismik performanslarının değerlendirilmesinin yanı sıra yeni binaların performansa dayalı tasarım ilkeleri ile tasarımında da kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COMPONENT BASED SEISMIC VULNERABILITY ASSESSMENT PROCEDURE FOR RC BUILDINGS Emrah Erduran Ph.D., Department of Civil Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ahmet Yakut July 2005, 207 pages A detailed seismic performance assessment procedure has been developed for reinforced concrete frame buildings with masonry in-fill walls and reinforced concrete frames including shear walls. The procedure uses member damage functions, in terms of inter-story drift ratios, developed for the primary components: columns, beams, in-fill walls and shear walls. Analytical investigations carried out to determine the influence of a number of parameters on the damageability of components were combined with existing experimental data to develop component damage functions. A new approach has been developed to combine component damage states to determine the story and building level performance states. The procedure has been calibrated and compared with other procedures by predicting the observed performance of seven buildings exposed to recent earthquakes in Turkey. It was observed that the damage experienced by most of the components of these buildings was predicted satisfactorily, and that the observed building damage states were captured. The procedure can be used for a reliable performance assessment as well as performance-based design of the RC frame structures.