The development and use of combined cultures for the treatment of low strength wastewaters
Birleşik kültür geliştirilmesi ve düşük kirlilikteki atıksuların arıtımında kullanılması
  1. Tez No: 167447
  2. Yazar: TUBA HANDE ERGÜDER
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. GÖKSEL DEMİRER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Aerobik, Anaerobik, Mikroaerobik, Granül Oluşumu, Evsel Atıksu vıı, Aerobic, Anaerobic, Microaerobic, Granulation, Municipal Wastewater
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 198
Özet
Öz BİRLEŞİK KÜLTÜR GELİŞTİRİLMESİ VE DÜŞÜK KİRLİLİKTEKİ AİTKSULARIN ARITIMINDA KULLANILMASI Ergüder, Tuba Hande Doktora, Çevre Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Göksel N. Demirer Haziran 2005, 180 sayfa Bu çalışma, yan-sürekli ve yukarı akışlı çamur yataklı (YAÇY) reaktörlerde anaerobik ve aerobik kültürlerden oluşan ve değişken döngüsel aerobik ve/veya mikroaerobik / anaerobik koşullarda çalışabilen birleşik kültürler geliştirmek için yapılmıştır. Medyan boyu sırasıyla 1,28-1,86 mm ve 0,8 mm olan granüler birleşik kültürler yan-sürekli ve YAÇY reaktörlerde askıda anaerobik ve aerobik kültürlerden geliştirilmiştir. Yan-sürekli reaktörlerdeki birleşik granüllerin spesifik metanojenik aktivite (SMA, 14-42 mL CIL/g UAKM.saat) ve spesifik oksijen tüketim hızı (SOTH, 6-47 mg DO/g UAKM.saat) değerleri sırasıyla anaerobik ve aerobik granüllerle karşılaştırılabilir düzeyde bulunmuştur. Benzer şekilde, YAÇY reaktörlerde geliştirilen birleşik granüller yüksek SMA (1 1-77 mL CHVg UAKM.saat) ve SOTH (10-75 mg DO/g UAKMsaat) aktiviteleri göstermişlerdir. Yan-sürekli reaktörlerdeki birleşik granüllerin hem anaerobik hem de aerobik granüllerin, sırasıyla, uzun başlatma süresi gereksinimi ve düşük stabilite gibi dezavantajlarını giderdiği anlaşılmıştır. vıBirleşik kültürler günde 4 saat (R2), gün aşın (R3) ve 24 saat (R4) 10 mL hava/dakika ile havalandırılan üç YAÇY reaktöründe anaerobik granüler ve askıda aerobik kültürler kullanılarak da geliştirilmiştir. Birleşik kültürlerin düşük kirlilikteki atıksuların arıtımında kullanımının anaerobik granüllere kıyasla avantajlı olduğu anlaşılmıştır. Evsel atıksu arıtımı sırasında 53-118 mg/L'lik giriş 5-gün biyokimyasal oksijen ihtiyacı (BOD5) derişiminde (Hidrolik bekletme süresi, HBS: 0,75 gün), R2, R3 and R4'deki birleşik kültürler sırasıyla %52, 75 ve 76'lık ortalama BOD5 arıtım verimlilikleri göstermişlerdir. Evsel atıksu uygulaması sırasında YAÇY reaktöründe geliştirilen birleşik granüller de kayda değer BOD5 arıtım performanstan (66-68%) sergilemiştir (HBS: 0,75 gün). YAÇY reaktörlerinde geliştirilen birleşik kültürler/granüller istenilen deşarj standartlarının sağlaması, aktif çamur sistemlerinden farklı olarak biyokütle kaybını ve çökelebilirlik problemlerini gidermesi, anaerobik granüllerle karşılaştırılabilir düzeyde yüksek çökelme özelliğinin yanı sıra olası metanojenik aktiviteleri gibi avantajları nedeniyle evsel atıksu arıtımı için bir alternatif olarak önerilebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE DEVELOPMENT AND USE OF COMBINED CULTURES FOR THE TREATMENT OF LOW STRENGTH WASTEWATERS Ergüder, Tuba Hande Ph.D., Department of Environmental Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Göksel N. Demirer June 2005, 180 pages This study was carried out to develop combined cultures which were composed of anaerobic and aerobic cultures, and could survive and operate under alternating aerobic and/or microaerobic / anaerobic conditions in semi-continuous and Upflow Sludge Blanket (USB) reactors. Granular combined cultures with median diameter of 1.28-1.86 mm and 0.8 mm were developed from suspended anaerobic and aerobic cultures in semi-continuous and USB reactors, respectively. Significant specific methanogenic activity (SMA, 14-42 mL CHVg VSS.hr) and specific oxygen uptake rate (SOUR, 6-47 mg DO/g VSS.hr) values of combined granules in semi-continuous reactors were comparable to those of anaerobic and aerobic granules. Similarly, combined granules in USB reactors exhibited noteworthy SMA and SOUR values of 11-77 mL CIL/g VSS.hr and 10-75 mg DO/g VSS.hr, respectively. Combined granules developed in semi-continuous reactors were found to overcome the drawbacks of both anaerobic and aerobic granules such as the need for long start-up and low stability, respectively. IVCombined cultures were also developed from anaerobic granular and suspended aerobic cultures in three USB reactors aerated at 10 mL air/min for 4 hours/day (R2), every other day (R3) and 24 hours/day (R4). The use of combined cultures was found to be advantageous compared to the anaerobic granules for the treatment of low strength wastewaters. During municipal wastewater treatment at influent 5-day biochemical oxygen demand (BOD5) concentration of 53-1 18 mg/L (Hydraulic retention time, HRT: 0.75 day), combined cultures in R2, R3 and R4 exhibited average BOD5 removal efficiencies of 52, 75 and 76%, respectively. Combined granules developed in USB reactor also displayed significant BOD5 removal efficiencies (66-68%) during municipal wastewater application (HRT: 0.75 day). Combined cultures/granules developed in USB reactors might be proposed as an alternative for municipal wastewater treatment due to their advantages such as achievement of required discharge standards, prevention of biomass loss / settleability problems unlike activated sludge systems and possible methanogenic activity as well as high settling characteristics comparable to those of anaerobic granules.