Scour and scour protection at bridge abutments
Köprü yan ayaklarında oyulma ve oyulmaya karşı koruma
  1. Tez No: 167467
  2. Yazar: YURDAGÜL ŞERİFE KAYATÜRK
  3. Danışmanlar: DR. MEHMET ALİ KÖKPINAR, PROF.DR. MUSTAFA GÖĞÜŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Oyulma, Köprüler, Köprü Yan Ayakları, Köprü Orta Ayaklan, Zamanla Değişim, Etkileşim vm, Scour, Bridges, Abutments, Piers, Collar, Time Scale, Abutment-Pier Interaction v
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bölümü
  13. Sayfa Sayısı: 238
Özet
öz KÖPRÜ YAN AYAKLARINDA OYULMA VE OYULMAYA KARŞI KORUMA Kayatürk, Şerife Yurdagül Doktora Çalışması, înşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Mustafa Göğüs Ortak Tez Yöneticisi: Dr. Mehmet Ali Kökpmar Ocak 2005, 213 sayfa Köprü yıkılmalarının en yaygın nedeni, köprü temelleri etrafındaki yatak malzemesinin taşkınlarla aşınması ve uyulmasıdır. Bu çalışmada, köprü yan ayaklan etrafındaki oyulmalar deneysel olarak çalışılmıştır. Köprü yan ayağının boyutları, köprü yan ayağının etrafına yerleştirilen plakaların boyutları ve yerleri, köprü yan ayağı etrafında oluşan oyulma çukurunun zamanla değişimi ve köprü yan ayağı ile köprü orta ayağın birbirini etkilediği durumlardaki ovulma çukurunun özellikleri deneysel olarak araştırılmıştır. Oyulma deneyleri boyu 30 m ve genişliği 1.5 m olan üniform yatak malzemesi ile doldurulmuş bir kanalda yapılmıştır.Çalışmanın ilk kısmında, köprü yan ayağı boyutlarının yersel oyulma üzerindeki etkisini araştırmak için, dokuz adet değişik yan ayak şekli, üç farklı su derinliğinde test edilmiştir. Köprü yan ayak boyunun, eninden daha önemli bir parametre olduğu bulunmuştur. İkinci olarak, yersel oyulma derinliğini azaltmak amacı ile köprü yan ayağının etrafına farklı derinliklere yerleştirilen değişik boyutlardaki plakaların etkileri araştırılmıştır. Plakanın genişliğinin artması halinde ve plakanın kum seviyesine veya kum seviyesinin altına yerleştirilmesi durumunda, oyulma derinliğindeki azalmanın arttığı dikkat çekmiştir. Köprü yan ayaklan etrafına yerleştirilen plakaların kesilmesi ile elde edilen kısmi-plaka çalışmaları da yapılmış ve kısmi-plakalann bazı durumlarda tam plaka kullanıldığı zaman elde edilen etkiye sahip olduğu gösterilmiştir. Köprü yan ayaklarının etrafında, meydana gelen oyulmaların zamanla değişimi plakalı ve plakasız durumları için incelenmiş ve plakaların kullanılması durumunda aynı zaman periyodunda plakasız duruma göre oyulma derinliğinde dikkate değer bir azalma olduğu görülmüştür. Son olarak, köprü yan ayağı ve köprü orta ayaklarının hidrolik olarak etkileşimlerinin araştırılması amacı ile bir seri deneyler yapılmıştır. İki farklı uzunluktaki yan ayak ile iki farklı çaptaki orta ayağın kullanıldığı bu deneylerde yan ayak ile orta ayak arasındaki mesafenin değiştirilmesi ile oyulma çukurundaki etkileşimleri araştırılmıştır. Plakaların, yan ayak ve orta ayağın birlikte olduğu çalışmalarda gösterdiği davranışın, yan ayak ile orta ayak tek başlatmayken etraflarına yerleştirildiği zaman elde edilen davranışdan çok farklı olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SCOUR AND SCOUR PROTECTION AT BRIDGE ABUTMENTS Kayatürk, Şerife Yurdagül Ph. D., Department of Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. Mustafa Göğüs Co-Supervisor: Dr. Mehmet Ali Kökpınar January 2005, 212 pages Bridge failures are mainly caused by floods scouring the bed material around bridge foundations. In this study, scour phenomenon around bridge abutments is studied experimentally. Effect of abutment size, location and size of collars placed around the abutments, time evaluation of scour hole around the abutment, and scour characteristics of abutment and pier interaction were investigated experimentally. Scour measurements were conducted in a rectangular channel of 30 m long and 1.5 m wide filled with erodable uniform sediment. IVIn the first part of the study, in order to investigate the size effect of the abutment on the maximum scour depth, abutments of nine different sizes were tested for three different water depths. It was found that the length of the abutment is more important parameter than the width of it. Secondly, efficiency of various sizes of collars, which are used to reduce the local scour depth, located at different elevations around the abutments was determined. It was noticed that when the collar width was increased and placed at or below the bed level, the reduction in scour depth increases considerably. Some tests for partial-collar arrangements around the abutments were conducted and it was shown that instead of full-collar one can use partial-collar arrangements around the abutments to achieve the same efficiency as the full-collar. Time development of scour holes around the abutments with and without collar cases were recorded. It was observed considerable reductions in scour depths around the abutments can be obtained with collars compared to the cases in which there are no collars over the same time period. Finally, a series of experiments were carried out to investigate the interaction between bridge abutments and piers related to the local scour around them. Based on the experiments conducted with two different abutment lengths and pier diameters varying the lateral distances between them it was observed that scour depth reduction capacities of collars vary significantly while comparing a single abutment or pier.