A feasibility study on bridge scour countermeasures
Köprülerde oyulmalara karşı alınacak önlemler üzerine bir fizibilite çalışması
- Tez No: 143557
- Danışmanlar: PROF. DR. MELİH YANMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Orta ayak, Kenar ayak, HEC-RAS Program Paketi, Oyulma Önlemleri, Hidroekonomik Analiz, Pier, Abutment, HEC-RAS Program Package, Scouring Countermeasures, Hydroeconomic Analysis
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 230
Özet
Akarsularda meydana gelen taşkınlarda birçok köprü orta ve kenar ayaklar etrafındaki aşırı oyulmalardan ötürü hasar görmekte veya tamamen yıkılmaktadır. Emniyetli köprü tasarımı yapısal, hidrolik ve geoteknik etkenlerin aynı anda göz önüne alınmasına bağlıdır. Bu çalışmada, köprülerde oyulma problemini azaltıcı önlemler araştırılmaktadır. Bu amaçla, alınacak değişik tedbirlerin tasarım kıstasları hidrolik, hidrolojik, yapısal ve ekonomik gereksinimler gözönünde bulundurularak incelenmiştir. Esenboğa Köprüsü için bu tedbirlerin uygulama şartlan araştırılmış, farklı akım frekanslarına göre tasarımları yapılmış ve hidroekonomik analizi yapılmıştır. Bu çalışma sonucunda orta ve kenar ayaklar için riprap ve çimento şerbetli torbaların kombinasyonları en uygun yapısal önlem olarak değerlendirilirken, şev koruması içincanlı iksa önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Many bridges are destroyed or completely failed during floods due to excessive scouring around bridge piers and abutments. Safe bridge design is based on joint consideration of structural, hydraulic, and geotechnical aspects. This study is concerned with the investigation of various types of countermeasures against scouring at bridge sites. The design criteria for various countermeasures are reviewed in terms of hydraulic, hydrologic, constructional, and economical requirements. (Conditions of applicability of these countermeasures are evaluated and designed for different return periods of flow, and hydroeconomic analyses are performed for Esenboğa Bridge). Based on the evaluation of the results of hydroeconomic analyses, combinations of rock riprap and grout filled bags are found to be appropriate measures for piers and abutments against scouring whereas vegetation is observed to be applicable for bank protection.