Honaz Dağı Milli Parkında (Denizli) toprak akarlarının dikey dağılımının incelenmesi
Vertical distribution of soil mites at Honaz Mountain National Park (Denizli)
- Tez No: 167485
- Danışmanlar: DOÇ.DR. RAŞİT URHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Akar, Dikey Dağılım, Ekoloji, Honaz Dağı, Türkiye. Ayşe Öksüz KAHVECİ, Acari, Vertical Distribution, Ecology, Honaz Mountain, Turkey. Ayşe Öksüz KAHVECİ
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 37
Özet
II ÖZET Bu çalışmada, Temmuz 2003 - Haziran 2004 tarihleri arasında Honaz Dağı Milli Parkı (Denizli) 'nda seçilen 4 ayrı istasyonda toprak akarlarının dikey dağılımı ve bu dağılımı etkileyen ekolojik parametreler (sıcaklık, nem, pH, toprak gözenek boşluğu, toprakta organik madde miktarı) incelenmiştir. Seçilen istasyonlardan üç takıma ait toplam 3389 birey yakalanmıştır. Bunların % 85'i Oribatida, % 12'si Gamasida ve % 3'ü Actinedida takımlarına ait olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca, en yüksek populasyon yoğunluğuna 1 167 birey ile döküntü tabakasında, en düşük populasyon yoğunluğuna ise 495 birey ile 10-15 cm derinlikte toprak tabakasında rastlanmıştır.
Özet (Çeviri)
III ABSTRACT In this study, the vertical distribution of soil mites and the ecologic parameters effecting the distribution of the species (heat, moisture, pH, soil pore blank, soil organic matter amount) were investigated at four sampling areas selected in Honaz Mountain National Park (Denizli) between July 2003 - June 2004. Totally 3389 individuals belong to three orders were obtained in the sampling areas. The amount of the orders are as fallows: 85% Oribatida, 12% Gamasida and 3% Actinedida. It was determined that the maximum population density was in the litter with 1167 individuals and the minimum population density was at the depth of 10-15 cm with 495 individuals.