OSL yöntemiyle Laodikeia antik kentinin merkezi hamamının kilise kısmının absis bölümünün yaşının tayini
Determining age of basilica of central bathroom found in the ancient city Laodikeia by using OSL dating techniques
  1. Tez No: 167484
  2. Yazar: ALPASLAN BAYRAKDAR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. VEYSEL KUZUCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: OSL, Laodikeia, Yaş tayini Alpaslan BAYRAKDAR, OSL, Laodikeia, Optically dating Alpaslan BAYRAKDAR
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
ÖZET OSL (Optically Stumulated Limunescence) optik yaş tayini sistemi kuruldu. Çalışması için gerekli olan kalibrasyon işlemleri yapıldı. OSL yaş tayini sisteminin diğer önemli bir parçası olan ve numunelerin içindeki thorium ve uranyumdan gelen alfa katkılarım ölçmek için kullanılan düşük seviyeli alfa sayma sisteminin de kalibrasyonu yapıldı. OSL yaş tayini yöntemi ve numune hazırlama teknikleri detaylı bir şekilde incelendi. OSL yöntemi kullanılarak, Denizli ili Merkez Eskihisar ve Goncalı köyleri sınırlarında bulunan ve kazı çalışmaları devam eden Laodikeia antik kentinde ortaya çıkarılan Hamam Bazilikası'nın apsis bölümünün yapılış tarihi tespit edildi.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT OSL dating system was setup. Calibration processes needed to run the system were completed. The calibration of low level alpha counter, the other important part of OSL dating system and used to measure the contribution of alpha particles coming from thorium and uranium in the sample was done. OSL dating techniques and sample preparation methods were stadied in details. The age of Basilica of bathroom found in the ancient city Laodikeia, near Denizli, where archaeological extraction continue, was determined by using OSL dating techniques.