Yucca schidigera ekstraktı (DK 35 Toz)'nın broyler performansına etkisi
Effect of yucca schidigera extract (DK 35 Powder) on broiler performance
- Tez No: 167496
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ŞERAFETTİN KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Zooloji, Zoology
- Anahtar Kelimeler: Broiler, Yucca schidigera, Performance, Carcass weight
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 34
Özet
ÖZET YUCCA SCHWIGERA EKSTRAKTI ( DK 35 TOZ )*NIN BROYLER PERFORMANSINA ETKİSİ Bu çalışmada, rasyonlarına farklı düzeylerde katılan Yucca schidigera ekstraktı (DK 35 Toz)'nm broyler performansı üzerine etkileri araştırılmıştır. Denemenin hayvan materyalini 1 günlük yaşta toplam 120 adet karışık cinsiyette ticari broyler civciv (Ross 508) oluşturmuştur. Deneme grupları, 15 günlük yaştaki hayvanların rasyonlarına 0 mg/kg (1. grup, Kontrol), 30 mg/kg (2. grup), 60 mg/kg (3. grup) ve 120 mg/kg (4. grup) düzeyinde Yucca schidigera ekstraktı (DK 35 Toz)'nın ilave edilmesi ile oluşturulmuştur. Denemede, karmalarına eklenen farklı düzeylerdeki Yucca tozunun broylerlerin yem tüketimi, yemden yararlanma oram, canlı ağırlık kazancı ve karkas ağırlığı üzerine etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Deneme 15-42 günlük yaş aralığında sürdürülmüştür. Deneme gruplarının 15-21. günlerindeki yem tüketimleri sırası ile 545.1+13.6, 518.3+20.7, 590.2±12.9 ve 545.8±12.7 g olarak 0, 30, 60 ve 120 mg/kg Yucca schidigera ekstrakt (DK 35 Toz) gruplarında önemli (PO.05) bulunmuş, fakat canlı ağırlık kazancı ve yemden yararlanma oram Yucca schidigera ekstraktı ilavesinden önemli olarak etkilenmemiştir (P>0.05). Denemenin 15-28. günlerinde broylerlerin canlı ağırlık kazançları sırası ile 823.3+20.8, 788.5+24.6, 847.8+22.1 ve 759.6+24.0 g olarak deneme grupları arasında önemli (P0.05) tespit edilmiştir. Denemenin 15-35. günlerinde broylerlerin yem tüketimleri sırası ile 2309.8+33.5, 2276.3+33.5, 2382.4±25.9 ve 2149.3±83.1 g olarak deneme grupları arasında önemli (P0.05) bulunmuştur. Denemenin 15-42. günlerinde yem tüketimleri sırası ile 3181.5+42.7, 3178.6+46.0, 3281.0+29.2 ve 3013.3±92.0 g olarak hesaplanmış ve istatistiki olarak önemli (PO.05) bulunmuştur. Canlı ağırlık kazancı ve yemden yararlanma oranı, Yucca schidigera ekstraktı (DK 35 Toz) ilavesinden etkilenmemiştir (P>0.05). Broylerlerin karkas ağırlıkları deneme gruplarında sırası ile 1573.63+45.9, 1661.66±51.9, 1648.66+63.7 ve 1677.33+61.8 g olarak bulunmuş, karkas ağırlıkları Yucca schidigera ekstraktı (DK 35 Toz) ilavesi ile önemli olarak etkilenmemiştir (P>0.05). Aynı şekilde karkas randımanları bakımından deneme grupları arasında istatistiki olarak önemli farklılıklar (P>0.05) bulunmamıştır, deneme grupları için karkas randımanları sırası ile % 74.2+0.8, 75.9±0.6, 75.1+0.6 ve 77.6±1.8 bulunmuştur. 2005, 27 sayfa Anahtar kelimeler : Broyler, Yucca schidigera, Performans, Karkas Ağırlığı,
Özet (Çeviri)
II ABSTRACT EFFECT OF YUCCA SCHIDIGERA EXTRACT (DK 35 POWDER) ON BROILER PERFORMANCE In the present study, it was aimed to investigate the effect of Yucca schidigera extract (DK 35 Powder) on broiler performance with different dietary levels. Total 120 commercial mixed sex broiler chicks (Ross 508) at one day old were used as animal material of the experiment. The experimental groups was constituted by adding in level 0 mg/kg (1. group, Control), 30 mg/kg (2. group), 60 mg/kg (3. group) and 120 mg/kg (4.group) Yucca schidigera extract (DK 35 Powder) to broiler diet with allowing to consume these diets after 15 days old. In the experiment, it was aimed to determine the effect of dietary addition of Yucca powder on broilers' feed consumption, feed convertion ratio, live weight gain and carcass weight. Experiment was carried on between 15-42 days old. Feed consumptions of experiment groups during the period of 15-21 were determined significant (PO.05) in 0, 30, 60 and 120 mg/kg Yucca schidigera extract (DK 35 Powder) groups as 545.1±13.6, 518.3±20.7, 590.2±12.9 and 545.8±12.7 g respectively, but live weight gain and feed conversion ratio were not affected significantly by dietary Yucca schidigera extract (DK 35 Powder) supplementation (P>0.05). Live weight gains broilers' of experiment during the period of 15-28 were found significant (PO.05) in between experimental groups as 823.3±20.8, 788.5±24.6, 847.8±22.1 and 759.6±24.0 g respectively. In the same way, feed consumptions were found significant (PO.05) in between experimental groups as 1355.4±25.7, 1301.8±21.5, 1398.0±22.8 and 1195.Ü73.4 g respectively while feed conversion ratio were not determined significant (P>0.05). Feed consumptions broilers' of experiment during the period of 15-35 were found significant (PO.05) in between experimental groups as 2309.8±33.5, 2276.3±33.5, 2382.4±25.9 and 2149.3±83.1 g respectively while live weight gains and feed conversion ratio were not found significant (P>0.05). Feed consumption of experiment during the period of 15-42 were found significant (PO.05) statistically in between experimental groups and calculated as 3181.5±42.7, 3178.6±46.0, 3281.0±29.2 and 3013.3±92.0 g respectively. Live weight gain and feed conversion ratio were not changed by dietary Yucca schidigera extract (DK 35 Powder) supplementation (P>0.05). Carcass weights of broilers' were not affected significantly (P>0.05) by dietary Yucca schidigera extract (DK 35 Powder) supplementation. Carcass weights were found as 1573.63±45.9, 1661.66±51.9, 1648.66±63.7 and 1677.33±61.8 g in experimental groups respectively. In the same way, there were not found significant (P>0.05) differences statistically between experimental groups with respect to carcass yield. The determined carcass yields for experimental groups were as 74.2±0.8, 75.9±0.6, 75.1±0.6 and 77.6±1.8 %, respectively. 2005, 27 pages