20 watt gücünde akü depolu bağımsız bir fotovoltaik enerji sistem tasarımı ve uygulaması
Stand alone a photovoltaic system of 240 watt of power design and applications
  1. Tez No: 167502
  2. Yazar: NASIR AÇIKGÖZ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ALİ NACİ ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Fotovoltaik, güneş ışınımı, sıcaklık, şarj regülatörü, inverter, Photovoltaic, solar radiation, temperature, charge controller, inverter
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
ÖZET 240 WATT GÜCÜNDE AKÜ DEPOLU BAĞIMSIZ BİR FOTOVOLTAIK ENERJİ SİSTEM TASARIMI VE UYGULAMASI Bu çalışmada, İskenderun bölgesinde kurulu bulunan ve üç senedir işlevsel olan 240 W gücünde fotovoltaik sistemin analizi yapılmıştır. Kurulu olduğu işletmede günlük aydınlatma ihtiyacım karşılayan sistemin, güneş ışınımı ve sıcaklık gibi parametrelere göre davranışı incelenmiştir. Ülkemizin enerji yapısı, enerji politikaları ve enerji kaynaklan hakkında bilgi verilmiştir. Güneş enerjisi ve sistemleri, fotovoltaiklerin yapısı ve çalışma prensipleri, fotovoltaik sistemlerde kullanılan malzemelerin özellikleri ve davranışları incelenmiştir. Fotovoltaik sistemlerde kullanılan fotovoltaik modül, şarj regülatörü, akü ve inverter gibi cihazlar hakkında bilgi verilmiştir. Fotovoltaiklerin eşdeğer elektrik devresi incelenmiş ve matematik modellemesi hakkında bilgi verilmiştir. Bu bilgiler dahilinde ölçüm cihazları ile ölçülen değerler modeller yardımıyla bulunan değerlerle karşılaştırılmış ve sonuçlar değerlendirilmiştir. 2004, 63 sayfa
Özet (Çeviri)
II ABSTRACT STAND ALONE A PHOTOVOLTAIC SYSTEM OF 240 WATT OF POWER DESIGN AND APPLICATIONS In this study, a photovoltaic system of 240 W of nominal power, which has been operational for 3 years, installed in iskenderun is analysed. The system, which provides the electricity for lightening in a building where it is installed, has been analysed as a function of environmental variables such as solar radiation and temperature. The energy structure, policies and the energy resources of Turkey were studied. Solar energy and solar energy systems, the structure and the physical properties of photovoltaics and materials used in producing them have also been studied. The most typical elements of photovoltaic energy systems such as the charge controllers, inverters, have been summarized. The equivalent electrical circuit and the mathematical modelling of the photovoltaic modules were studied. The variables of the energy system calculated from the mathematical modeling were compared to the variables measured for validating purposes. 2004, 63 pages