Çelik tel takviyeli kır dökme demir kompozitlerin mikroyapı ve mekanik özelliklerinin araştırılması
An investigation of micro-structural and mechanical properties of steel wire reinforced gray cast iron composites
  1. Tez No: 167518
  2. Yazar: TOLGA TURAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AHMET AKDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Metal matrisli kompozitler, 3 noktadan eğme deneyi, mikroyapılar, Metal matrix composite, three point bending test, microstructures. u
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi Çelik Tel Takviyeli Kır Dökme Demirin Mikroyapı ve Mekanik Özelliklerinin Araştırılması Tolga TURAN Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makine Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Ahmet AKDEMİR 2005- 130 Sayfa Bu tezde, çelik tel takviyeli gri dökme demir kompozitlerin mikroyapıları ve mekanik özellikleri araştırıldı. Düşük karbonlu çelik tel ile gri dökme demir (GG20) sıvı metal emdirme tekniği ile birleştirilerek kompozit kiriş numuneler üretildi. Takviyesiz ve hacimce değişik oranlarda takviyeli kiriş numunelere 800°C, 850°C ve 900°C 'de normalizasyon ısıl işlemi uygulandı. Tüm kiriş numunelere üç noktadan eğme deneyi uygulanarak eğilme dayanımları tespit edildi. Kırılan kiriş numunelerden alman kesitlerin mikroyapılanna ve mikrosertliklerine bakıldı. Takviyesiz ve ısıl işlem uygulanmamış gri dökme demire göre takviye oranının ve ısıl işlemin etkileri kıyaslandı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M.Sc. Thesis AN INVESTIGATION OF MICRO-STRUCTURAL AND MECHANICAL PROPERTIES OF STEEL WIRE REINFORCED GRAY CAST HION COMPOSITES Tolga TURAN Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Ahmet AKDEMİR 2005- 130 Pages In this thesis, micro structural and mechanical properties of steel wire reinforced gray cast iron composite has been investigated. The metal matrix composite that formed by combining low carbon steel wires and gray cast iron (GG20) with liquid metal infiltration technique, has been produced as beam samples. Normalisation heat treatments were applied at 800°C, 850°C and 900°C to unreinforced gray cast iron and the reinforced with different volume fractions of steel wires composites. Three point bending tests were applied to all beam samples and bending strengths were determined. Microstructures and microhardness of the composite samples were examined and were interpreted. The effects of fiber volume fractions and heat treatment to reinforced composite and unreinforced gray cast iron were compared.