Asenkron motorlarda kırık rotor çubuğu arızalarının yapay sinir ağları ile teşhisi
Detection of squirrel cage faults of asynchronous motors via stator current analysis
- Tez No: 167519
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. OSMAN BİLGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Motor Arızaları, Rotor Çubuk Kırılması, Arıza Teşhisi, Motor Faults, Current Analysis, Broken Rotor Bar, Fault Detection
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi Asenkron Motorlarda Kırık Rotor Çubuğu Arızalarının Yapay Sinir Ağları İle Teşhisi Hayri ARABACI Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Elektrik-Elektronik Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Yrd.Doç.Dr. Osman BİLGİN 2005, 70 sayfa Jüri: Prof.Dr. Ahmet ARSLAN Yrd.Doç.Dr. Osman BİLGİN Yrd.Doç.Dr. Salih GÜNEŞ Bu çalışmada üç fazlı sincap kafesli asenkron motorların rotorlarında meydana gelen arızaların teşhisi gerçekleştirilmiştir. Öncelikle laboratuar ortamında çeşitli rotor arızalan oluşturulmuştur. Oluşturulan her bir arıza durumu için motorun stator akımı okumuştur. Okunan akım değerleri bir analog/dijital (A/D) dönüştürücü üzerinden bilgisayara aktarılarak kaydedilmiştir. Akım verilerinin FFT (Fast Fourier Transform)'leri alınmış ve güç spektrum yoğunluk hesabı kullanılarak akım spektrumu elde edilmiştir. Akım spektrumunun incelenmesi ile rotor arızalarının stator akımına yaptığı etkiler incelenmiş ve bu etkiler her bir arıza durumu için belirlenmiştir. Belirtilerden faydalanılarak arıza sınıflandırması yapılmıştır. Arıza sınıflandırması için Yapay Sinir Ağları (YSA) kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACK Master Thesis Detection of Squirrel Cage Faults of Asynchronous Motors via Stator Current Analysis Hayri ARABACI Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Electrical-Electronics Engineering Supervisor: Asst.Prof.Dr. Osman BİLGİN 2005, 70 pages Jury: Prof.Dr. Ahmet ARSLAN Asst.Prof.Dr. Osman BÎLGİN Asst.Prof.Dr. Salih GÜNEŞ In this study the detection of broken rotor bars in tree-phase squirrel cage induction motors by means of current signature analysis is presented. In order to diagnose faults, a Neural Network approach is used. At first the data of different rotor faults are achieved. The effects of different rotor faults on current spectrum, in comparison with other fault conditions, are investigated via calculating Power Spectrum Density (PSD). Training the Neural Network discern between“healthy”and“faulty”motor conditions by using experimental data in case of healthy and faulted motor. The test results clearly illustrate that the stator current signature can be used to diagnose faults of squirrel cage rotor.