Konya'daki bazı özel ve resmi lise öğrencilerinin kinematik konusundaki kavramları anlama düzeylerinin karşılaştırılması
Comparison of concepts understanding levels for kinematics subjects in some of speciel and formal high school students in Konya
- Tez No: 167531
- Danışmanlar: DOÇ.DR. OĞUZ DOĞAN, Y.DOÇ.DR. AHMET SARIKOÇ, Y.DOÇ.DR. HATİCE GÜZEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Fizik Eğitimi, Özel ve Resmi Liseler, Kinematik, Anlama Düzeyleri, Physic Education, Special and Formal High School, Kinematic, Understanding Levels
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi KONYA'DAKİ BAZI ÖZEL VE RESMİ LİSE ÖĞRENCİLERİNİN KİNEMATİK KONUSUNDAKİ KAVRAMLARI ANLAMA DÜZEYLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI Belgin ÖZDEMİR (ANAMUR) Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Eğitimi Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Ahmet SARIKOÇ Doç. Dr. Oğuz DOĞAN Yrd. Doç. Dr. Hatice GÜZEL 2005, 96 sayfa Bu çalışmanın amacı, Konya' daki bazı özel ve resmi lise öğrencilerinin kinematik konusundaki kavramları anlama düzeylerini karşılaştırmaktır. Bu amaçla, özel ve resmi lisede öğrenim gören 2. sınıf öğrencilerinin konu ile ilgili sahip oldukları yanlış kavramalar ve kavramları anlama düzeyleri araştırılmıştır. Çalışmanın örneklemini; Konya ilinde bulunan 158'i özel, 150'si resmi olmak üzere 4 lisenin 2. sınıflarında toplam 308 öğrenci oluşturmaktadır. Uygulama 2003- 2004 öğretim yılının 1. döneminde gerçekleşmiştir. Veri toplama aracı olarak öğrencilere çoktan seçmeli basan testi uygulanmıştır. Basan testinden elde edilen verilere SPSS (Statistical Social Science for Package Program) paket programı kullanılarak bağımsız t testi uygulanmıştır, t testi sonuçlarına göre Konya'daki bazı özel ve resmi lise öğrencilerinin kinematik konusundaki kavramları anlama düzeyleri arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır. Her iki grubun bu kavranılan anlama düzeylerinin yaklaşık olarak aynı olduğu sonucu elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Post Graduate Thesis COMPARISON OF CONCEPTS UNDERSTANDING LEVELS FOR KINEMATICS SUBJECTS IN SOME OF SPECIAL AND FORMAL HIGH SCHOOL STUDENTS IN KONYA Belgin ÖZDEMÎR (ANAMUR) Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Physics Teaching Department Supervisor: Dr. Ahmet SARIKOÇ Assoc. Prof. Dr. Oğuz DO?AN Dr. Hatice GÜZEL 2005, 96 pages The aim of this study is to compare understanding levels of the kinematic concepts between some of special and formal high school students' in Konya. For this reason, misconceptions and concepts understanding levels of high school 2. students in special and formal high school about this subject have been investigated. The sample of the study was consisted of 308 students, 158 of whom are in special high school and 150 of whom are in formal high school, from the four high school in Konya. This study was carried out in the first semester of 2003-2004 academic year. The data was obtained by a multiple choice achievement test. Independent sample t test was applied to the data got by achievement test by using SPSS (Statistical Social Science for Package Program) computer programe. Acording to the results of t test, there is no significant difference between the understanding levels of the topic kinematic concepts in some of the special and formal high school students in Konya. Consequently, understanding levels between the two group are approximately the same.