Sansürlü verilere daylalı parametrik olmayan hipotez testleri
Nonparametric hypothesis tests based on censored data
- Tez No: 167532
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MEHMET FEDAİ KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İstatistik, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Sıra istatistikleri, Tek örneklem problemi, İki örneklem problemi, Tip II sağdan sansürlü veri, İlerleyen tip II sağdan sansürlü veri, Kolmogorov Smirnov istatistiği, Anderson Darling istatistiği, Cramer - Von Mises istatistiği, Üstellik testi, İlerleen- tür tip II sağdan sansürlü verilere dayalı iki örneklem testi, Order statistics, one sample problem, two sample problem, progressively Type-n right censored data, Kolmogorov-Smirnov statistics, Anderson Darling statistics, Cramer von Misses statistics, test of exponentiality, two sample test based on progressively Type-II right censored data 11
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi SANSÜRLÜ VERİLERE DAYALI PARAMETRİK OLMAYAN HİPOTEZ TESTLERİ Ülkü GÖKAL Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İstatistik Ana Bilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. M. Fedai KAYA 2004, 85 Sayfa Jüri: Yrd.Doç.Dr. M. Fedai KAYA Yrd.Doç.Dr. Mustafa SEMİZ Yrd.Doç.Dr. Aşır GENÇ Bu tez çalışması beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde sıra istatistikleri, sansürlü örneklem durumları ve hipotez testleriyle ilgili tanımlar ve temel bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde parametrik olmayan istatistiğin bazı temel problemleri olan tek örneklem ve iki örneklem problemleri ve bunlarla ilgili testler verilmiştir. Üçüncü bölümde ampirik dağılım fonksiyonu (EDF) istatistikleri olan Kolmogorov-Smirnov, Anderson Darling ve Cramer-Von Mises istatistikleri hakkında tam ve sansürlü veriler için bilgi verilmiştir. Dördüncü ve beşinci bölümde sansürlü veriler için üstellik testi ve iki örneklem testi çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis NONPARAMETRIC HYPOTHESIS TESTS BASED ON CENSORED DATA ÜlküGÖKAL Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Statistics Supervisor: Asist. Prof. Dr. Mehmet Fedai KAYA 2004, 85 Page Jury: Assist Prof. Dr, M. Fedai KAYA Assist. Prof. Dr. Mustafa SEMİZ Assist. Prof. Dr. Aşır GENÇ This thesis study consists of 5 sections. In the first section definitions and basic informations about order statistics, censored sampling cases and hypothesis testings are given. In the second section one sample and two sample problems which are the basic problems of nonparametric statistics and the related tests are given. In the third section for complete and censored data, informations about Kolmogorov- Smirnov, Anderson Darling and Cramer Von Misses statistics which are the statistics of emprical distribution functions (EDF) are given. In the fourth and the fifth sections for censored data, test of exponentiality and two sample tests are studied.