Serbest şekilli yüzeylerin işlenmesi için takım yolu oluşturulması
Tool path generation for machining of free form surface
  1. Tez No: 167583
  2. Yazar: ALİ SERHAT ERSOYOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ALİ ÜNÜVAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Takım yolu, takım seçimi, serbest şekilli yüzeyler, IGES, NURBS, Tool path, tool selection, free form surfaces, IGES, NURBS. II
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
ÖZET Doktora Tezi SERBEST ŞEKİLLİ YÜZEYLERİN İŞLENMESİ İÇİN TAKIM YOLU OLUŞTURULMASI Ali Serhat ERSOYOĞLU Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makina Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman : Prof. Dr. Ali ÜNÜVAR 2005, 145 Sayfa Jüri : Prof. Dr. Ali ÜNÜVAR Prof.Dr. M. Cemal ÇAKIR Prof.Dr. Faruk ÜNSAÇAR Prof.Dr. Süleyman YALDIZ Yrd.Doç.Dr. Yusuf YILMAZ Bir imalat sisteminde serbest şekilli yüzeylerden oluşan karmaşık parçaların tasarlanması kadar imal edilmesi de oldukça önemlidir. Sayısal denetimli takım tezgahlarının (BSD) etkili bir şekilde kullanılabilmesi ve bu karmaşık şekilli yüzeylere sahip parçaların işlenebilmesi için Bilgisayar Destekli İmalat (Computer Aided Manufacturing, CAM) programlarına ihtiyaç vardır. Günümüzde bir çok ticari BDT/BDÜ paket programı vardır. Bu programlar serbest şekilli yüzeylerin BSD takım tezgahlarında işlenebilmesi için gerekli SD kodlarını üretebilmektedir. Bir BDT/BDÜ programından hassas bir işleme sağlayan SD kodları üretmesinin yanında, en düşük maliyet, en az işlem süresi ile sonuçlanacak bir takım yolu üretmesi istenmektedir. Bu nedenle bu çalışmada, serbest şekilli yüzeylerin hassas ve düşük maliyetle üretilmesini sağlamak amacıyla, belirlenen takım yolu şablonlarından uygun olanını ve gerekli takımları seçebilen bir takım yolu oluşturma sistemi geliştirilmiştir. Geliştirilen sistem, yüzey bilgilerini IGES veri dosyasından okuyabilme, bu yüzeyleri NURBS formatında tanımlayabilme, uygun takım yolu şablonları ile takımları seçebilme ve takım yolu üretebilme yeteneğine sahiptir. Sistem, Visual C++ programlama paketi ile yazılım haline getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD Thesis TOOL PATH GENERATION FOR MACHINING OF FREE FORM SURFACE Ali Serhat ERSO YO?LU Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Mechanical Engineering Supervisor : Prof.Dr.Ali ÜNÜVAR 2005, 145 Page Jury: Prof.Dr.Ali ÜNÜVAR Prof.Dr. M. Cemal ÇAKIR Prof.Dr. Faruk ÜNSAÇAR Prof.Dr. Süleyman YALDIZ Yrd.Doç.Dr. Yusuf YILMAZ Manufacture of complex parts including free form surfaces are very important as well as its design in a manufacturing system. Computer Aided Manufacturing (CAM) software is required in order to utilize CNC machine tools effectively and manufacture parts including free form surfaces. There are a lot of commercial CAD/CAM software which can produce NC codes necessary to manufacture of free form surfaces at CNC machine tools. The CAD/CAM software also can produce tool path to manufacture of mechanical parts with minimum production cost and time. In this study, we develop a tool path generation method to manufacture of free form surfaces with minimum cost and time. This system can read surface information from IGES file and convert to NURBS and than select convenient tool path pattern and tools and produce tool path. The developed system in this study is implemented with Visual C++.