Kompozit zırh imalat parametrelerinin terminal balistik özellikler üzerine etkileri
The effects of composite armor manufacturing parameters on terminal ballistic properties
  1. Tez No: 167593
  2. Yazar: CAN CANDAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AHMET AKDEMİR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kompozit malzeme, para-aramid, terminal balistik, kompozit zırh, hafif silah, balistik test, mermi, Composite material, para-aramid, terminal ballistic, composite armor, light weapon, ballistic test, projectile
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 173
Özet
ÖZET Doktora Tezi KOMPOZİT ZIRH İMALAT PARAMETRELERİNİN TERMİNAL BALİSTİK ÖZELLİKLER ÜZERİNE ETKİLERİ Can CANDAN Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makine Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman : Prof. Dr. Ahmet AKDEMİR 2005, 169 Sayfa Jüri : Prof. Dr. Ahmet AKDEMİR Prof. Dr. Ahmet AVCI Prof. Dr. Levend PARNAS Doç. Dr. Necmettin TARAKÇIOĞLU Yrd. Doç. Dr. Ahmet Yapıcı Bu çalışma ile hafif silahların etkilerine karşı para-aramid malzeme kullanılarak üretilen balistik özellikli kompozit zırhın, hammadde aşamasından nihai mamul haline gelene kadar takip edilen genel üretim aşamaları, zırhın üstünlükleri ve dünya standartlarına uygun olarak zırha uygulanan test yöntem ve sonuçlan değerlendirilmiş, kompozit zırh imalat parametrelerinin terminal balistik özellikler üzerine etkileri incelenmiştir. Üretilen 24 adet kompozit zırh plakası, muharebe sahasında kullanılması planlanan silah, mühimmat ve teçhizatın tam fonksiyonel olarak çalışmasının istendiği +21 °C, +63 °C, -35 °C ve +21 °C'de su içerisinde, 24 saat süre ile koşullandırılıp toplam 120 atış yapılarak balistik testlere tabi tutulmuş ve elde edilen sonuçlar modern görüntüleme yöntemleri kullanılarak değerlendirilmiştir. Yapılan çalışmalar kapsamında muharebe sahasının vazgeçilmez bir parçası olan zırhın askeri standartlara uygun olarak kullanılabileceği gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT PhD Thesis THE EFFECTS OF COMPOSITE ARMOR MANUFACTURING PARAMETERS ON TERMINAL BALLISTIC PROPERTIES Can CANDAN Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Mechanical Enginering Supervisor : Prof. Dr. Ahmet AKDEMİR 2005, 169 Page Jury : Prof. Dr. Ahmet AKDEMİR Prof. Dr. Ahmet AVCI Prof. Dr. Levend PARNAS Assos. Prof. Dr. Necmettin TARAKÇIO?LU Assos. Prof. Dr.Ahmet YAPICI With the contributions of this research; the general production phases of the ballistic composite armor, in which the raw material is developed into a final product, its superiorities, test methods applied to the armor in accordance with the world standards and their results were evaluated by using para-aramid material against the effects of light weapons. Then, the effects of the composite armor production parameters over the terminal ballistic features were examined. Within +21 °C, +63 °C, -35 °C and +21 °C water temperature, in which weapons, ammunition and equipment designed for use in the battlefield, are expected to fully operate; the 24 composite armor plates were conditioned for 24 hours, applied to ballistic tests by firing totally 120 times and the obtained results were evaluated by using modern visual methods. It has been proven in the scope of these studies that the armor, an inevitable item of the battlefields, could be employed in accordance with the military standards.