Biyoloji öğretmenlerinin genel biyoloji konuları ile ilgili alternatif kavramları
Biology teachers' alternative conceptions about general biology topics
- Tez No: 167613
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MUSA DİKMENLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Eğitim ve Öğretim, Biology, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Biyoloji Öğretmenleri, Kavram Yanılgıları, İki Aşamalı Çoktan Seçmeli Test, Lise. İİ
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi BİYOLOJİ ÖĞRETMENLERİNİN GENEL BİYOLOJİ KONULARI İLE İLGİLİ ALTERNATİF KAVRAMLARI Muhammed Mihal KAN Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Eğitimi Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Musa DİKMENLİ 2005, 122 Sayfa Jüri : Prof. Dr. Ahmet AFYON Yrd. Doç. Dr. Musa DİKMENLİ Yrd. Doç. Dr. Şahin KESİCİ Bu çalışmanın amacı, iki aşamalı çoktan seçmeli genel biyoloji kavram yanılgı testi geliştirmek ve lise biyoloji öğretmenlerinin bazı genel biyoloji konulan ile ilgili kavram yanılgılarını belirlemektir. Bu amaç doğrultusunda 18 sorudan oluşan iki aşamalı, çoktan seçmeli genel biyoloji kavram yanılgı testi geliştirilmiştir. Bu test Konya merkez ilçelerinde görev yapmakta olan 97 biyoloji öğretmenine 2004-2005 eğitim-öğretim yılında uygulanmıştır. Uygulama sonucunda verilerin analiz edilmesiyle biyoloji öğretmenlerinin bazı genel biyoloji konuları ile ilgili kavram yanılgılarına sahip oldukları tespit edilmiştir. Bu kavram yanılgılarının bazıları şunlardır;“Ökaryotik hücrelerde DNA replikasyonu sadece çekirdekte olur, çünkü bu hücrelerde DNA sadece çekirdekte bulunur”,“Adaptasyon, fenotipte meydana gelen geçici değişikliktir”,“Kemosentez, oksijenli solunumdur, çünkü kemosentez reaksiyonunda oksijen kullanılmaktadır”,“Hücre solunumu tüm yaşayan canlılarda gerçekleşir, çünkü tüm organizmaların oksijene ihtiyacı vardır”,“Süngerler prokaryotik hücrelerden oluşurlar, çünkü ilkel yapılı organizmalardır”,“Yengeçler omurgalı hayvanlardır çünkü sert yapılı dış iskelete sahiptirler”. Ayrıca öğretmenlerin test sorularına verdikleri cevapların yaş gruplarına göre dağılımı varyans analizi kullanılarak karşılaştırılmış ve yaş grupları arasında istatistiksel bir fark olmadığı tespit edilmiştir. Verilen cevapların cinsiyete göre dağılımı ise t-testi kullanılarak karşılaştırılmış ve cinsiyetler arasında da manidar bir fark olmadığı tespit edilmiştir. Sonuçlar literatür bilgisi ile karşılaştırılmış ve öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ms Thesis BIOLOGY TEACHERS' ALTERNATIVE CONCEPTIONS ABOUT GENERAL BIOLOGY TOPICS Muhammed Mihal KAN Selçuk University Graduate School of Sciences Department of Biology Education Supervisor : Assist. Prof. Dr. Musa DİKMENLİ 2005, 122 Pages Jury : Prof. Dr. Ahmet AFYON Assist. Prof. Dr. Musa DİKMENLİ Assist. Prof. Dr. Şahin KESİCİ The aim of this study is to develop a two-tier multiple choice general biology misconception test and to detect high school biology teachers' misconceptions about some general biology subjects. For this goal a two-tier multiple choice general biology misconception test which consists of 18 questions has been developed. This test has been applied to 97 biology teachers, on duty during in the education year of 2004-2005, in the central towns of Konya. In the result of the application, it has been detected that the teachers have misconceptions about some subjects of general biology. Some of the misconceptions are;“DNA replications are only in nucleus in eukaryotic cells because DNA exists only in nucleus in these cells”,“Adaptation is a temporary change which takes place fenotype,”“Chemosynthesis is a kind of respiration with oxygen becuse oxygen is used in chemosynthesis reaction,”m“Cellular respiration exists in all living things because all organisms need oxygen”,“Spongies are composed of prokaryotic cells because they are primitive organinsms”,“Crabs are included vertebrates because they have exterior hard skeleton”. Additionally, the distribution of the answers given to the test questions by the teachers according to their age groups has been compared through variance analysis and it has been proved that there is no statistical difference distributions of the among age groups. As for the distributions of the answers according to genders, the correct answers in the distribution have been compared through t-test and it has been proved that there is no noticable difference between genders. The results have been compared with literature and implications have been developed. Keywords : Biology Teachers, Misconceptions, Two Tier Multiple Choice Test, High School. IV