Tuz banyosunda nitrürlemenin AISI 4140 çeliği üzerindeki aşınmaya etkisi
Effect of salt bath nitriniding to wear on AISI 4140 steel
- Tez No: 167624
- Danışmanlar: PROF.DR. AHMET AKDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Aşınma, kuru sürtünme, tuz banyosunda nitrürleme, AISI 4140 çeliği, Wear, dry friction, salt bath nitriding, AISI 4140 steel
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi TUZ BANYOSUNDA NİTRÜRLEMENİN AISI 4140 ÇELİĞİ ÜZERİNDEKİ AŞINMAYA ETKİSİ Şerafettin EKİNCİ Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makine Eğitimi Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Ahmet AKDEMİR 2005, 88 Sayfa Jüri : Prof. Dr. Kazım ÇARMAN Prof. Dr. Ahmet AKDEMİR Yrd. Doç. Dr. Hacı SAĞLAM Bu çalışmada, AISI 4140 çeliğinin aşınma direncini iyileştirmek için 570 °C'de sulfinuz tuz banyosu içerisinde 2 saat sürede nitrürleme işlemi uygulanmıştır. Nitrürlenmiş çeliğin tribolojik davranışı işlem görmemiş aynı tür çelikle mukayese edilmiştir. Aşınma testleri değişik şartlar altında (5-40 N arası uygulama kuvveti 0.77-2.57 m/s arası kayma hızları, kuru sürtünme ve oda sıcaklığında) ve karşı yüzey olarak karbürize edilmiş AISI 52100 kullanılarak blok silindir deney setinde gerçekleştirmiştir. İşlemli ve işlemsiz her iki AISÎ 4140 çeliği için sürtünme katsayısı değişimi ve aşınma davranışı 1000 metre kayma mesafelerinde belirlenmiştir. Aşınan yüzeylerde metalografik olarak aşınma mekanizmaları incelenmiştir. Test edilen malzemelerin yüzeylerindeki bozulma optik mikroskopla araştırılmıştır. Sonuç olarak; nitrürleme işleminin aşınma direncini önemli ölçüde artırdığı, tuz banyosundaki kükürdün sürtünme katsayısını azalttığı ve sürtünme katsayısının sistematik olarak yüzey sertliğine bağlı olduğu bulunmuştur. Bununla birlikte sürtünme katsayısı yüzey pürüzlülüğü ve uygulanan yükle değişmektedir. Malzemenin mikroyapı karakteristik özellikleri nitrürleme tabaka derinliği üzerinde önemli bir etkiye sahiptir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis EFFECT OF SALT BATH NITRINIDING TO WEAR ON AISI 4140 STEEL Şerafettin EKİNCİ Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Machine Education Supervisor : Prof. Dr. Ahmet AKDEMİR 2005, 88 Pages Jury : Prof. Dr. Kazım CARMAN Prof. Dr. Ahmet AKDEMİR Asist Prof. Dr. Hacı SA?LAM In the present work, to improve the wear resistance of AISI 4140 steel was nitrided in salt bath (Sulfinuz) at 570 °C and 2 hour. The tribological behaviour of the nitriding steel was compared to the behaviour of the same steel untreated. Wear tests were carried out under various conditions (normal force varying from 5 to 40 N, sliding speed varying from 0.77 to 2.57 m/s, dry friction and room temperature) using carburized AISI 52100 steel as counterface by block-on-cylinder multi purpose wear and friction tester. For AISI 4140 steel examined with and without surface treatment, the evolution of bom the friction coefficient and of the wear behavior were determined for a total number of 1000 m sliding distance. The wear mechanisms were investigated by microscopic observations of the worn surfaces. The surface degradation of the tested materials was determined by optical microscope. It was found that wear resistance increases with nitriding process, friction coefficient decreases with sulphur in salt bath and the friction coefficient depends systematically on surface hardness. However, it can be mentioned as a general rule mat the coefficient depends strongly on surface roughness and applied load. It was observed that the microstructural characteristics of the material have an important influence on the nitriding case depth.