Anyon değiştirici membranlar kullanılarak tuzların ayrışmasının araştırılması
The investigation of salt splitting using anion exchange membranes
  1. Tez No: 167625
  2. Yazar: NEJLA ATA
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ZAFER YAZICIGİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Anion-Exchange Membranes, Salt Splitting, Electrohydrolysis. IV
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ANYON DEĞİŞTİRİCİ MEMBRANLAR KULLANILARAK TUZLARIN AYRIŞMASININ ARAŞTIRILMASI Nejla ATA Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı Danışman : Yrd. Doç. Dr. Zafer YAZICIGİL 2005, 55 Sayfa Jüri : Yrd. Doç. Dr. Zafer YAZICIGİL Prof. Dr. Mustafa ERSÖZ Doç. Dr. Emine ÖZCAN Bu çalışmada, sülfat, klorür ve nitrat tuzlan içeren çözeltilerden, bu tuzlan oluşturan asit ve bazlan geri kazanmak için elektrohidroliz adı verilen bir ayırma tekniği kullanılmıştır. Sodyum ve potasyum sülfat, potasyum klorür ve potasyum nitrat tuzlarının farklı konsantrasyonlarda çözeltileri hazırlanmış ve bu çözeltiler katolit olarak, yine farklı konsantrasyonlarda derişik olmayan sülfürik asit, hidroklorik asit ve nitrik asit çözeltileri ise anolit olarak kullanılmıştır. Anot olarak platin, katot olarak ise paslanmaz çelik kullanılmıştır. Tuzlan meydana getiren asit ve bazların geri kazanımına anolit ve katolit çözeltilerinin konsantrasyonlarının, akımın, akış hızının, anyon değiştirici membranların ve katolit olarak kullanılan tuzların etkisi incelenmiş, oluşumda optimum şartlar belirlenmiş, her bir durum için katolitte oluşan bazın miktarları hesaplanmıştır. Yapılan bu çalışma sonucunda, elde edilen değerlere bakıldığında, baz oluşum miktarlarının genel olarak arttınlan katolit ve akımı etkilemediği sürece azaltılan anolit konsantrasyonları, tuzların anyon yarıçapının küçük olması ve alam ile arttığı, akış hızının ise bu miktarlara çok fazlabir etkisinin olmadığı gözlenmiştir. Ayrıca farklı anyon değiştirici membranlarla deneyler tekrarlanmış ve geri kazanıma membranların etkisi tespit edilmiştir. Farklı membranlarda geri kazanılan baz miktarlarının farklı oluşu, membranların yapılarının farklı oluşu ile açıklanmıştır. Bütün deneyler, oda sıcaklığında yapılmış, oluşan baz miktarları titrasyon yöntemi ile tayin edilmiştir. Anahtar kelimeler : Anyon Değiştirici Membranlar, Tuzların Ayrışması (Salt Splitting), Elektrobidroliz.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M. Sc. Thesis THE INVESTIGATION OF SALT SPLITTING USÎNG ANION EXCHANGE MEMBRANES NejlaATA Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Chemistry Supervisor: Assist Prof. Dr. Zafer YAZICIGIL 2005, 55 Pages Jury: Assist. Prof. Dr. Zafer YAZICIGIL Prof. Dr. Mustafa ERSÖZ Assoc. Prof. Dr. Emine ÖZCAN In this study, the process, called electrohydrolysis, was used for recovery of acids and bases from aqueous solutions which involve sulfate, chloride and nitrate salts. Sodium and potassium sulfate, potassium chloride and potassium nitrate solutions which have different concentrations were prepared. These salt solutions and sulfuric acid, hydrochloric and nitric acid solutions which are not concentrated were used as catholyte and anolyte respectively. Platinum was used as anode and stainless steel was used as cathode. The effects of concentrations of initial anolyte and catholyte solutions, current density, flow rate, anion exchange membranes and salts were investigated, optimum conditions were obtained and quantities of base formation were calculated for each condition. At the end of this study, it was observed that, in general, quantities of base formation are increased with higher catholyte concentration and if it doesn't have influence on current lower anolyte concentration, lower valence and radius of salts and higher current density. However, illit was observed that, different flow rates have no important effect on the formation of base. Also, the experiments were done with different anion exchange membranes and the effect of membrane was investigated. The differences on the values of recovery of bases for the membranes were explained with the structure of the membranes. All experiments were carried out at room temperature and the concentrations of bases were determined with titration method.