Bazı toksik metal katyonların şeker pancarı pülpü ile adsorpsiyonu
The adsorption of some toxic metal cations with sugar beet pulp
  1. Tez No: 167626
  2. Yazar: BARBAROS HAYRETTİN YANIK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. EROL PEHLİVAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Adsorpsiyon, Şeker pancarı pülpü, Freundlich ve Langmuir İzotermleri, İyon Değişimi, Ağır Metal, AAS, Adsorption, Sugar Beet Pulp, Freundlich and Langmuir isotherms, Ion-Exchange, heavy metal, AAS
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ BAZI TOKSİK METAL KATYONLARIN ŞEKER PANCARI PÜLPÜ İLE ADSORPSİYONU YANIK, Barboros Hayrettin Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Erol PEHLİVAN 2005, Sayfa: 93 Jüri: Prof. Dr. Mustafa ERSÖZ Prof. Dr. Erol PEHLİVAN Yard. Doç. Dr. Ali TOR Bu çalışmada; Cu(II), Pb(II), Zn(II), ve Cd(II) iyonlarının şeker pancarı pülpü ile adsorpsiyon çalışmaları incelenmiştir. Herbir metal iyonu için çözelti pH'sı, sorpsiyon süresi, pülp miktarı ve metal iyon konsantrasyonu gibi parametrelerin adsorpsiyona etkisi incelenmiştir. Metal sorpsiyon denge süreci için izoterm eğrileri, Freundlich ve Langmuir adsorpsiyon izotermleri kullanılarak çizilmiş ve adsorpsiyon parametreleri ( Ka, qm, n ve R2 ) hesaplanmıştır. Çalışmalar oda sıcaklığında yürütülmüş ve çözeltilerdeki metal iyon konsantrasyonları atomik absorpsiyon spektrofotometresi (AAS) kullanılarak elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
II ABSTRACT M. Sc. Thesis THE ADSORPTION OF SOME TOXIC METAL CATIONS WITH SUGAR BEET PULP YANIK, Barboros Hayrettin Selçuk University Graduate School of Natural and Aplied Science Department of Chemistry Engineer Supervision Prof. Dr. Erol PEHLİVAN 2005, Pages: 93 Jury: Prof. Dr. Mustafa ERSÖZ Prof. Dr. Erol PEHLİVAN Assistant Prof. Ali TOR. In this study, the adsorption studies of Cu(II), Pb(II), Zn(II) and Cd(II) with sugar beet pulp have been completed. The interaction of metal ions with sugar beet pulp adsorbent was realized in a batch arrangement. For each metal ion, the effects of solution pH, sorption time, pulp quantity and metal ion concentration on the adsorption have been investigated. The isotherm curves of metal-sorption equilibrium process are drawn by using Freundlich and Langmuir sorption isotherms, and the adsorption parameters (Kd, qm, n and R2) were calculated from the isotherms. All experimental works have been completed at room temperature and the toxic metal content in the solutions were measured with Atomic Absorption Spectrophotometer (AAS).