Ilıca-Sobran (Kütahya) arasının jeolojisi
The geology of Ilıca-Sobran (Kütahya) province
- Tez No: 167652
- Danışmanlar: PROF.DR. YÜKSEL AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Volkanit, Alüvyon, Traverten, Melanj, Radyolarit, Serpantinit, Peridotit, Aglomera, Konglomera, Tüf - Tüfit, Volcanites, Alluvium Placers, Travertine, Melange, Radiolarite, Serpantinite, Peridotite, Agglomerate, Conglomerate, tuff and tufite
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Kütahya İlinin Kuzeybatısında Ilıca, Karacaören, Sobran, Sofça, Yazlıca, Işıkkara, Nusrat, yerleşim alanlarını kapsayan, yaklaşık 280 km2'lik alanda yapılan bu çalışmada, bölgede Beşçam Melanjı (Kbm), Tavşanlı Volkanitleri (Tt), Karacaören Volkanitleri (Tk), Alüvyon ve Traverten (Qal) birimleri yüzeylemektedir. Üst Kretase-Paleosen yaşlı Beşçam Melanjı (Kbm) serpantin, peridotit, hornfels ve radyolaritlerle temsil edilmektedir. Yeşil renkli ve bol çatlaklı yapısıyla Beşçam bölgesi ve civarında gözlenmektedir. Orta-Üst Miyosen yaşlı Tavşanlı Volkanitleri (Tt) açısal diskordansla Beşçam Melanjı üzerinde, alt kesimlerde konglomera, aglomera ile başlar yukarıya doğru kırmızımsı renkli kireçtaşı, kırmızı renkli marn arakatkılı ince dolomitik kireçtaşlarına geçiş gösterir. Bölgede volkanik faaliyet sonucu meydana gelmiş Geç Pliyosen-Kuvaterner döneminde gelişmiş Karacaören Volkanitleri (Tk) ise bazalt lavlarıyla temsil edilmektedir. Boz, siyah, kısmen kahverengimsi renge sahip bu birim sert bir yapıda bol kınklı ve gaz boşlukları içermektedir. Çalışma alanında diğer tüm birimleri açısal diskordansla örten en genç birimler ise alüvyonlar ve Ilıca bölgesinde gözlenen travertenlerdir.
Özet (Çeviri)
In this study, the district area located in the North west of Kütahya province covering the Ilıca, Karacaören, Sobran, Sofça, Yazlıca, Işıkkara and Nusrat settlements with an area of 280 km2 was investigated geologically and was found to be acropped with Beşçam Melange (Kbm), Tavşanlı Vulcanites (Tt), Karacaören Volkanites (Tk), allivium placers and travertine (Qal) units. The upper Cretaceous-Paleosene aged Beşçam Melange was represented by serpantinite, peridotite, hornfels and radiolorites. This area was obsersed to be green coloured and have numerous cracks. The upper intermediate Miocene aged Tavşanlı Volcanites are located above the Beşçam Melange with an angular discordance and they began with conglomerates ang agglomerates in the lower sections and trasform in to red coloured limestone and tuffs and tufite with intensive cracks towards the upper parts, finally to dolomitic limestones with intrusions of Marn. The late Pliocene - Quaternary aged Karacaören Volcanites that formed by volcanic activites in the district were represented by basaltic lavas. This unit had dark Brown colour, an intensive crack pattern and gaseous pores. The youngest unit in this district which covered other units with angular discordance was represented by alluvium placers and travertines in Ilıca region.